Público
Público

Molta pluja però pocs danys

L'Anoia, el Vallès, el Baix Llobregat i el Maresme són les comarques més afectades pel pas de la tempesta

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

L'anunciat temporal de pluja va arribar a Catalunya la matinada de diumenge i, des de llavors, es va escampar per totes les comarques. Mai no va arribar a les previsions de Protecció Civil, que parlava de la possibilitat d'assolir els 200 litres per metre quadrat, però molts municipis en van acumular més de 100 i les sortides dels bombers sumaven cada hora que passava. El temporal va ser més intens a les comarques de l'Anoia, el Vallès Occidental, el Maresme i el Baix Llobregat.

El riu Anoia desbordat, algunes carreteres tallades, una part de l'Hospital de Martorell inundat i inutilitzat i un trasllat forçós de preses d'un mòdul de Can Brians van ser les incidències més greus. En tots els casos, però, els efectes de la pluja van ser poc importants i no es va comptabilitzar cap dany personal.

Les tempestes inutilitzen part de l'Hospital de Martorell

Al final de la jornada els bombers havien rebut més de 400 avisos, més de la meitat a l'àrea metropolitana de Barcelona. Però les seves actuacions van ser d'escassa importància: inundacions a plantes baixes i soterranis, passos a nivell i neteja de branques d'arbres, a més d'assegurar elements estructurals d'alguns edificis i d'ajudar conductors que s'havien quedat encallats amb els seus vehicles.

De mitjana, es van recollir precipitacions d'entre 30 i 70 litres, però amb excepcions. A Núria, per exemple, van caure 145 litres; a Sant Pau de Segúries, 135; a Corbera de Llobregat, 115, i a Esparreguera, 112 litres. Protecció Civil demanava ahir no abaixar la guàrdia i anar amb compte amb les concentracions d'aigua perquè les pluges han de continuar els propers dies.

El monestir de Montserrat va quedar aïllat durant unes hores a causa de les esllavissades, que van obligar a tallar les carreteres d'accés i van inutilitzar la catenària del cremallera. A Martorell, el riu Anoia es va desbordar i es va endur alguns cotxes. La ciutat del Baix Llobregat va ser una de les que van concentrar més incidències, amb 80 litres d'aigua acumulats.

La caiguda d'un mur de Brians 1 obliga a traslladar algunes recluses

El més important d'aquests danys va afectar l'Hospital de Martorell, que va patir la inundació de la planta subterrània, on hi ha les urgències i els quiròfans. Els pacients van haver de ser traslladats a altres hospitals o a l'ambulatori de la ciutat, mentre que les zones danyades no van poder ser reobertes fins a les tres de la tarda, a excepció dels quiròfans i les sales de parts, que es mantenien tancats.

El centre penitenciari de Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires, també va patir un incident important per l'acumulació de les pluges durant la matinada, que va obligar a desallotjar les preses del mòdul 2 a causa de la caiguda d'un mur. La consellera de Justícia va explicar ahir que les pluges també havien provocat altres problemes a la presó.

A més de les carreteres tallades als peus de Montserrat, en una altra dotzena de carreteres va caldre restringir el trànsit. Al final de la jornada d'ahir quatre vies continuaven tallades.

L'Agència Catalana de l'Aigua va informar de la crescuda d'alguns rius i del desbordament de l'embassament del Foix, que acostuma a estar al límit de la seva capacitat. També es va procedir a obrir comportes als pantans de Sant Ponç, Sau-Susqueda i la Baells.