Estás leyendo: On són els ordinadors?

Público
Público

On són els ordinadors?

ELISABET ESCRICHE

Un grup d'operaris treballa gairebé tota la nit per poder instal·lar els canons de pissarres digitals que acaben d'arribar al centre després de setmanes reclamant-los, desenes de trucades al distribuïdor perquè encara falten 120 ordinadors que permetran fer els continguts de les assignatures informatitzades, i reunions de departaments una darrere l'altra. Aquest és el ritme trepidant que es vivia a l'Institut d'Estudis Secundaris de Sant Feliu de Guíxols pocs dies abans de començar el curs. El culpable de les presses? L'avançament al 7 de setembre de l'inici de les classes.

El centre, amb 870 alumnes, 84 professors i estudis d'ESO, batxillerat, cicles formatius i graus mitjans i superiors, és un dels més grans de la comarca del Baix Empordà. "El fet de començar una setmana abans ens ha suposat un esforç, ja que durant tot el mes d'agost una persona de l'equip directiu ha estat al peu del canó fent el seguiment de les obres de manteniment o reclamant el material informàtic", reconeix el director de l'institut, José Ramón Besa.

Nervis a l'IES de Sant Feliu de Guíxols pel curs que s'obre més d'hora

Pel que fa el personal, és dels afortunats, perquè la plantilla està pràcticament tancada, només falta cobrir un terç de la jornada. El que encara no tenia garantit aquest institut dijous passat era que poguessin fer les classes de 1r i 2n d'ESO informatitzades, perquè no havien arribat tots els ordinadors i la connexió a internet falla constantment. "El pla B és ajudar-nos dels llibres de text", explica el director.

El nou calendari també els ha obligat a avançar les avaluacions. La primera i la segona acabaran a principis de desembre i març, respectivament, i la tercera al juny, excepte el 2n de batxillerat, que començarà abans l'última avaluació perquè sigui més "sòlida" la preparació per la Selectivitat.

Operaris treballen de nit i molts estris informàtics no han arribat encara

Al departament d'Experimentals estan reunits tots els professors al voltant d'una taula rodona. "Al juliol vam avançar força feina preveient el poc marge que tindríem al setembre", assegura el Josep. El departament coincideix que la nova setmana de vacances del febrer trencarà el ritme de treball dels alumnes. "Uns dies abans ja estaran nerviosos i la setmana següent costarà que tornin a agafar el ritme", afirmen els professors.

Just a la porta del costat hi ha l'Àngels amb les seves companyes. S'acaba d'incorporar al departament d'Idiomes i reconeix que l'avançament de les classes fa que tot vagi una mica més ràpid. "Amb quinze dies tens més temps per adaptar-te al nou centre, ara tot és una novetat". No veu dificultats en l'assignatura que haurà d'impartir perquè ja estaven planificats els continguts i ella ja ha treballat en altres instituts.

Incertesa i nerviosisme és el que es respira al departament d'Expressió. Els professors encara no tenen els horaris i s'han trobat que l'espai de l'aula de dibuix queda reduït a la meitat a causa d'unes obres. "Ens han assegurat que dimarts estarà tot arreglat. Hem de confiar que sigui així", diu el seu cap, Juanjo Baleros.