Este artículo se publicó hace 13 años.
El Parlament pren el relleu en el debat independentista
La cambra es pronuncia sobre la proposta sobiranista de Solidaritat després de l'onada de consultes populars
CiU posarà avui fi al Parlament de Catalunya a l'episodi d'exaltació independentista consumat diumenge passat a Barcelona amb la consulta sobiranista popular, a la qual van respondre gairebé un quart de milió de ciutadans. El grup del Govern propiciarà amb la seva abstenció el rebuig d'una proposició de llei del subgrup Solidaritat (SI) per tramitar la declaració d'independència. El portaveu de CiU, Jordi Turull, va confirmar a la tarda d'ahir la posició definitiva del grup, que farà desestimar la proposta. El diputat convergent va assegurar que Convergència no comparteix alguns articles de la proposició i va justificar l'abstenció "per no generar més frustracions".
Turull va recordar que CiU defensa la "transició catalana cap al dret a decidir" i va negar que sigui "contradictori" participar en consultes sobiranistes com la de diumenge a Barcelona i abstenir-se demà. "Un pot estar d'acord amb el què, però no amb el com i en el quan", va afegir el portaveu.
L'abstenció de CiU propiciarà el rebuig de la iniciativa per àmplia majoria
A última hora, però, Solidaritat encara intentava arribar a un compromís amb CiU. El diputat Alfons López Tena, que juntament amb els seus companys Uriel Bertran i Antoni Strubell s'han mantingut mobilitzats davant del Parlament, on un grup d'una desena de seguidors es van encadenar ahir a la nit, va adreçar una carta al president Mas, a Oriol Pujol i al dirigent d'Unió Ramon Espadaler, en què oferia una trobada abans de l'inici del ple. López Tena proposa un acord per "poder acordar la continuïtat de la tramitació (...), amb el benentès de la nostra disponibilitat al diàleg i a entendre'ns respecte a les seves eventuals esmenes i el contingut de la llei, de manera que totes dues parts vegin raonablement satisfetes les seves respectives posicions al servei del dret a decidir sense límits del poble de Catalunya".
La resposta popular de les consultes, que des del seu inici el setembre del 2009 han atret gairebé 900.000 persones en més de mig miler de municipis, ha aguditzat les pressions sobre CiU, que fins a última hora ha intentat convèncer els tres diputats de la coalició independentista per retirar la proposta. La inhibició formal de CiU, que s'aferra al peu de la lletra al seu objectiu del pacte fiscal, farà prosperar les esmenes a la totalitat presentades pel PSC, PP i Ciutadans i el rebuig de la iniciativa per una àmplia majoria del Parlament.
El portaveu del Govern, Francesc Homs, va fer front ahir de nou a les preguntes sobre la posició de l'executiu davant l'evidència de la participació dels seus membres en la consulta, d'una banda, i l'oposició a la tramitació parlamentària de la declaració d'independència, de l'altra. "Són ganes de voler confondre i fer entrar el clau a l'inrevés en un projecte polític que ha obtingut 62 diputats enfront d'un altre que en tenia quatre i malavinguts", va clamar Homs en relació amb la iniciativa independentista de Solidaritat i la deserció de Joan Laporta.
SI ofereix negociar in extremis' amb CiU per fer passar la proposta
Lluny dels extrems"El Govern no es deixarà arrossegar per aquesta gent que ha demostrat que ni tan sols van poder durar junts ni dos mesos", va afegir el secretari portaveu, el qual va fixar de nou la posició de l'executiu entre l'"immobilisme" del PP, Ciutadans i socialistes i l'aventurisme de Solidaritat.
"No estem en absolut incòmodes", va sentenciar Homs, quan encara persisteix el ressò del vot del president Artur Mas, de Jordi Pujol, del seu fill i líder del grup parlamentari, Oriol Pujol, i de la majoria del Govern. El ressò ha guanyat molts decibels en el cas de Duran i Lleida, que va posar de manifest la seva disconformitat amb la consulta, de la qual s'ha abstingut de participar de manera ostensible.
Ferrusola esmena DuranEl portaveu de CiU al Congrés, que va revelar la participació de la vicepresidenta del Govern i el sentit negatiu del seu vot, va ser ahir desmentit ni més ni menys que per Marta Ferrusola, dona del fundador de CDC i expresident: "Duran i Lleida pot dir el que li doni la gana, però qui assegura que Joana Ortega ha votat que no? Jo em jugo la mà dreta que ha votat que sí", va dir Ferrusola. "Tant és que siguin del mateix partit. No vol dir res. Hi ha molts del nostre partit que han votat que no", va afegir la dona de l'expresident, que també afirma haver abraçat finalment la causa independentista.
La insòlita incursió de Marta Ferrusola atia encara més la fase aguda de turbulències entre CDC i Unió, partit que ahir va declarar la seva perplexitat i el seu disgust de manera oficial. "Lamentem profundament aquestes declaracions, que es desqualifiquen per si soles", va dir Ramon Espalader, president del consell nacional del partit. La forta irradiació del debat independentista i el protagonisme de Duran i Lleida han tibat la corda en el si de la federació.
En aquest clima, la concessió de la Creu de Sant Jordi al líder de Unió, juntament amb la resta del grup dels nou primers eurodiputats catalans, va aixecar ahir una petita allau de suspicàcies, despatxades pel Govern amb contundència i desgana. Pel portaveu Homs, no hi ha motius per voler treure profit polític del cas. La votació d'avui al Parlament arriba, doncs, amb molta temperatura.
Comentarios de nuestros suscriptores/as
¿Quieres comentar?Para ver los comentarios de nuestros suscriptores y suscriptoras, primero tienes que iniciar sesión o registrarte.