Público
Público

Un patiment universal per la icona barcelonina

L'incendi de la Sagrada Família va fer ahir la volta al món. La premsa internacional es va fer ressò de la notícia

R. FERNÁNDEZ

L'incendi de la Sagrada Família va fer ahir la volta al món. La premsa internacional es va fer ressò de la notícia, sobretot en els primers moments d'incertesa sobre l'abast del foc i dels danys que podia causar al temple que identifica Barcelona i que és patrimoni de la humanitat.

Des dels Estats Units fins a França, passant per Israel, l'Argentina o Itàlia, els mitjans internacionals van destacar la notícia a les seves webs i als informatius televisius.

Associated Press va ser la primera agència a difondre els fets als EUA

La televisió nord-americana CNN anunciava: "Un acusat per provocar un incendi intencionat a l'església icona de Barcelona". La cadena de notícies recordava que la Sagrada Família està en construcció des de fa més de cent anys i afegia que abans de la mort d'Antoni Gaudí, el 1926, només es va acabar una de les façanes i una torre.

La rellevància internacional del temple era ahir una evidència. L'agencia de notícies internacional Associated Press (AP) va ser la primera a difondre el succés. "Petit incendi a la cripta de la Sagrada Família", titulava AP, que també destacava l'evacuació de les 1.500 persones que visitaven la basílica i la detenció del principal sospitós. L'agència va nodrir la majoria de portals web nord-americans, com ara el The New York Times i The Washington Post, que citaven la seva informació.

La notícia també va arribar a diversos mitjans de l'Amèrica del Sud, com ara l'argentí Clarín, que il·lustrava la notícia amb una fotografia del fum que sortia de la cripta i relatava que no hi havia ferits ni danys a l'edifici.

Els mitjans d'arreu del món destacaven la rellevància del temple de Gaudí

La premsa britànica també recollia en les seves versions web el foc. The Guardian, per exemple, assegurava que "prop de 1.500 persones han estat evacuades de l'obra mestra d'Antoni Gaudí". I la cadena anglesa de televisió BBC també informava dels incidents en un dels atractius més famosos de Catalunya, que cada any rep la visita de dos milions de turistes.

El diari francès Le Figaro i el rotatiu italià La Repubblica de seguida van difondre la tesi que l'incendi havia estat provocat per un "pertorbat que formava part d'un grup de turistes". Els dos mitjans citaven com a font l'agència de notícies AFP, que va passar la informació errònia que el culpable formava part d'un grup de turistes.

A Alemanya, el diari Die Welt va penjar a la web una sèrie de fotografies de l'espectacular fum que va provocar l'incident. A més, per complementar la informació, el mitjà amb seu a Hamburg mostrava imatges de la Sagrada Família i d'altres edificis turístics de Barcelona, com ara la Torre Agbar, la Pedrera i el Parc Güell.

Tots els mitjans estrangers van celebrar que els danys del temple haguessin estat mínims i es preservés una de les obres arquitectòniques religioses més importants del món. Del Japó als Estats Units, la fama de l'església consagrada fa poc provoca el peregrinatge de milers de turistes cada dia.