Público
Público

La Pedrera mostra 40 anys de creació de Mariscal

Primera exposició antològica de l'artista que va crear l'olímpic Cobi

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Un artista total, polifacètic i multidisciplinari. És Javier Mariscal, el dissenyador valencià a qui la fundació de Catalunya Caixa dedica la primera exposició antològica (des de demà fins al 30 de gener) a la Pedrera. Una mostra on es podrà apreciar la trajectòria de 40 anys de l'artista i on l'espectador podrà submergir-se en el colorit món de la factoria del creador de Cobi i descobrir tot el seu procés creatiu. Aquesta retrospectiva de la seva feina al capdavant de l'Estudi Mariscal és la primera gran iniciativa que la nova entitat Catalunya Caixa, fruit de la recent fusió de caixes, ha organitzat a través de l'obra social.

Els treballs que es poden veure en la mostra són obres que l'equip liderat per Mariscal ha tirat endavant després que empreses concretes hagin sol·licitat la seva ajuda per poder solucionar alguns problemes a través del disseny. L'autor, de fet, ha volgut destacar que no són artistes sinó dissenyadors.

El creador valencià no es considera artista, sinó dissenyador

Obre l'exposició una instal·lació amb 1.500 dibuixos i apunts de l'autor que transmeten sentiments, emocions, idees i conceptes diversos que configuren la seva visió del món. Al costat, un Chrysler dels cinquanta, tret de sortida del consumisme, s'estavella en un Crac!, una metàfora caricaturesca de la paradoxa consumista. Les tipografies, un ítem important en l'univers de Mariscal, queden plasmades en un mur de lletres gegants: 'Reivindica la bellesa de les lletres i representa un homenatge al diàleg', va comentar el dissenyador. Una recreació d'un bosc de nit a través de teles i transparències i amb mobiliari infantil reflecteix la importància dels nens en la mostra.

Si hi ha una icona universal en l'obra de Mariscal, aquesta és Cobi, el gos que va ser la mascota dels Jocs Olímpics de Barcelona el 1992. Una irònica Urna souvenir de Cobi conté tot el seguit d'objectes que es van arribar a crear relacionats amb el ja mític personatge. Però en va haver més, d'icones, sempre al servei d'empreses o fundacions: 'La imatge dels socialdemòcrates suecs, el logotip de Bancaixa, la mascota de l'Exposició Universal de Hannover del 2000, el museu de la ciència d'Ohio, que vam fer al costat d'Arata Isozaki, el parc d'atraccions de Nagasaki o el gran resort turístic que vam fer al sud d'Itàlia', enumera el mateix Mariscal.

Un mur de lletres gegants representa un homenatge al diàleg

L'exposició Mariscal a la Pedrera també compta amb una peça que, instal·lada al passeig de Gràcia, servirà de reclam per als visitants de la mostra. Es tracta d'Alegria, una obra de cinc metres d'alçada que vol reflectir la forma positiva que Mariscal té de mirar la vida. A més, Mariscal presenta alguns fragments i vídeos del que serà Chico y Rita, un llargmetratge d'animació que ha dirigit el dissenyador juntament amb Fernando Trueba i que s'estrenarà aquesta tardor.