Público
Público

El pla de xoc del Clínic inclou 450 acomiadaments de personal

GLÒRIA AYUSO

L'alarma creix cada dia que passa entre metges, personal d'infermeria i professionals dels hospitals a Catalunya, que veuen en les retallades que està anunciant la conselleria de Salut no només una important minva en l'assistència, sinó també un gran canvi en l'actual model de sanitat pública. Ahir es va donar a conèixer l'afectació del pla de xoc per reduir la despesa a l'Hospital Clínic de Barcelona, que inclou l'acomiadament de 450 treballadors i el tancament de nombroses instal·lacions i serveis.

L'empresa va reunir els sindicats i els va comunicar que l'objectiu és retallar uns 44 milions el pressupost, que ascendeix a 441 milions. Del total, 14,2 milions es restaran de la partida de personal, fet que implicarà 450 acomiadaments. L'empresa va comunicar als sindicats la possibilitat de reduir aquesta xifra si tota la plantilla accedeix a modificar el conveni i reduir les seves actuals condicions laborals.

Es preveu tancar el dispensari d'urgències del carrer València

Les tisores no es queden aquí. El pla de xoc que han elaborat els responsables del centre per encàrrec del Govern preveu deixar de fer 750 intervencions quirúrgiques a l'any i restar 91 llits a l'hospital de forma definitiva. Alhora, es tancarà per sempre un dels dos dispensaris d'urgències, el del carrer València, que funciona des de fa 14 anys i que atén uns 150 pacients cada dia. La partida de farmàcia es reduirà al seu torn entre 18 i 20 milions d'euros.

A aquestes mesures, que seran de caràcter permanent, se n'hi sumen altres de temporals, com ara el tancament de 107 llits més al juliol, que a l'agost augmentaran fins als 249, mentre que al setembre seran 97. "Aquest estiu viurem un panorama dantesc. La gent no tria quan es posa malalta o té un accident", va alertar el president del comitè d'empresa de l'Hospital Clínic, Sergi Hurtado. A banda de la manca de personal i serveis, s'eliminarà el programa que estava en marxa per reduir les llistes d'espera.

Els plans de la direcció de l'Hospital Clínic no difereixen dels de la resta de centres públics a Catalunya, on es repeteix el tancament de serveis i prestacions ja consolidats.

Els sindicats creuen que el Govern intenta desviar els serveis a la privada

CCOO va explicar que l'Hospital de Sant Pau també té previst tancar els quiròfans a les tardes. Una altra mesura serà reduir l'estada dels pacients, i desviar cap a les àrees bàsiques de salut els pacients crònics i de baixa intensitat.

El pla de reducció de despesa de l'Hospital de Vic inclou fer uns mil ingressos menys a l'any.

A mesura que es van coneixent els plans de reducció de serveis i personal, va creixent la preocupació entre el col·lectiu dels centres sanitaris, que ahir es van concentrar davant diversos hospitals de la geografia catalana, com ara Bellvitge, l'Arnau de Vilanova de Lleida, l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa i el Joan XXIII de Tarragona. Els sindicats van assegurar que des del Govern català s'està gestant a gran velocitat un canvi de model en la sanitat pública.De fet, la intenció declarada de l'executiu de CiU és, d'una banda, contractar empreses privades per a la prestació de serveis públics i, de l'altra, promoure entre els ciutadans la contractació de mútues privades.