Público
Público

La plantilla de Spanair demana responsabilitats

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

'Jo no penso marxar a Dubai', repetien ahir diversos auxiliars de vol a la plaça de Sant Jaume de Barcelona quan se'ls preguntava pel seu futur. Mig miler de treballadors de Spanair i de les empreses que en depenien directament l'empresa d'assistència en terra, Newcom, i la de neteja, Aviaservice es van manifestar ahir davant el Palau de la Generalitat per demanar responsabilitats al Govern.

Un representant de cada un dels cinc sindicats implicats USOC, STAVLA, ASETMA, SITCPLA i SEPLA es van poder reunir amb el cap de gabinet del portaveu del Govern, Francesc Homs i, després de mitja hora, van anunciar que 'l'únic compromís' a què havien arribat era una reunió amb Homs 'probablement la setmana vinent'. Mentre durava la reunió no van cessar els crits de protesta a la plaça.

La manifestació va durar tres horesi va tallar diverses vies de Barcelona

El malestar dels manifestants es va centrar en atacs al president de la Generalitat i al president de Ryanair, 'que ha mostrat públicament el seu menyspreu als treballadors'. Antònia Gil, secretària general d'USOC, va afirmar que 'el Govern té dues responsabilitats': per una banda, la de gestionar el tancament i, per l'altra, implicar-se en el procés de recol·locació dels treballadors.

Els empleats veuen el futur amb 'incertesa', que és l'única paraula que troba una treballadora de terra després de nou anys a Newco. Els auxiliars de vol tenen clar que no tindran possibilitats de trobar feina a Espanya: 'Aquí no agafen a ningú amb més de 30 anys', expliquen la Tònia i la Natàlia, perquè 'busquen treballadors low cost'. Segons aquestes treballadores, el 80% dels auxiliars tenen més de 30 anys. Les oportunitats de treball, explica, estan a l'estranger, on 'sí que valoren la formació i l'experiència', asseguren. Molts es plantegen treballar amb Emirates, que està reclutant personal i els seus representants estaran aquest cap de setmana a Barcelona.

Una de les preguntes més repetides era: 'On són els diners? Els vols eren plens'. Asseguren que la companyia no va tancar per falta de vols sinó per una mala gestió. És per això que diuen que encara hi ha feina per ells a Espanya. La secretària general d'USOC va remarcar que 'hi ha feina', perquè les persones seguiran volant, i considera que les administracions s'han d'implicar en la recol·locació dels treballadors en una comissió en la qual també participin els sindicats.

Els auxiliars de vol només veuen un futur laboral a l'estranger

A més dels problemes relacionats amb l'edat, els treballadors denuncien que només els ofereixen contractes precaris, sovint 'cobrant la meitat del que cobraves'. Molts acusen les companyies com Ryanair: 'Per culpa seva moltes companyies estan tancant'. Els retrets al Govern també passaven per les subvencions a la low cost.

Després de la reunió, prop de 400 treballadors van anar fins la Via Laietana i van tallar el trànsit, per després iniciar una marxa que va durar tres hores. La manca d'organització va provocar confusió en els manifestants, que tot i això van tallar el passeig de Josep Carner, la ronda Litoral i la Rambla.

Els treballadors han convocat una altra manifestació avui davant del Parlament de Catalunya i no descarten tancar-se a l'aeroport de Barcelona diumenge.