Público
Público

Una plataforma ciutadana neix per salvar l'esquerra

Intel·lectuals, empresaris, artistes i famosos es mobilitzen per les eleccions

JORDI MUMBRÚ

En moltes coses no es posarien d'acord ni ells mateixos, però comparteixen una causa: volen que Barcelona tingui un govern d'esquerres. Alguns d'ells tenen el carnet del PSC a la butxaca però també n'hi ha d'altres que veuen els socialistes massa tous i el dia de les eleccions s'entretenen buscant la papereta més llibertària i revolucionària que trobin sobre la taula del col·legi electoral. Són artistes, empresaris, polítics, escriptors i moltes altres coses.

Les enquestes que ja fan alcalde el candidat de CiU, Xavier Trias, i el canvi de poder a la Generalitat els han mobilitzat. Creuen que ha arribat el moment de donar la cara i fer pressió per evitar un canvi que veuen negatiu. Per això s'han organitzat i han obert un grup al Facebook, han creat un blog per penjar un manifest que defensa que Barcelona és d'esquerres i han preparat una festa per dilluns vinent a la Sala Apolo Retrata't per l'esquerra que serà una mena de presentació en societat.

Es desvinculen dels partits però recorden el passat d'esquerres de la ciutat

L'objectiu d'aquest moviment, on hi ha molts famosos, és fer un pas endavant per animar els barcelonins a votar a favor de les esquerres el dia 22 de maig i evitar que, per primer cop des que es va acabar el franquisme, a Barcelona governi la dreta. Un dels responsables és Joan Estrada, director de teatre i agent de jugadors de bàsquet, que es defineix com 'un agitador cultural'. Ell també és el president del lobby Un dels nostres, que dóna suport i aporta molts militants al moviment Barcelona és d'esquerres.

El manifest d'aquest grup de pressió reconeix que l'Ajuntament ha comès errors com ara no haver lluitat prou bé contra l'especulació urbanística però posa l'accent en els punts positius de tot aquest temps. Segons defensa el document, després de tants anys ha quedat clar que el consistori ha buscat sempre 'l'equitat' entre tots els barris i ha potenciat 'una redistribució de serveis i equipaments' per reduir les diferències socials.

El manifest reconeix errors però destaca els encerts i la transformació

El document consensuat també defensa que Barcelona té 'un model de convivència admirat al món' i una 'rica xarxa de societat civil, independent i activa'. El text finalitza reclamant que els poders públics han de ser 'forts i independents dels grups econòmics i mediàtics', i dóna per fet que aquesta situació canviaria amb un govern de dretes. En aquesta línia, el text també es mostra contrari 'a les privatitzacions dels serveis públics i a la manipulació dels mitjans de comunicació'.

Els signants d'aquest grup provenen de diferents sectors. Un exemple és l'arquitecte Ramon Bigas, que defensa l'esquerra perquè a Barcelona 'ha creat cohesió i ha connectat els barris'. Per Bigas, l'esquerra està més predisposada a 'arriscar' i això ha permès que la ciutat tingui ara la zona olímpica i s'hagi obert al mar. Bigas tem que si la dreta governa, la ciutat vagi 'per un altre camí' i alerta que perilla 'el model Barcelona que tant ha triomfat'.

El nou lobby creu que en els últims 30 anys s'han reduït les diferències socials

L'artista Edu Alonso, líder del grup teatral The Chanclettes, té motius ben diferents. Ell denuncia 'el risc social' que comporten les retallades del govern de CiU i recorda que Barcelona 'és l'única ciutat anarquista que ha tingut el món'. Adverteix del risc de deixar Barcelona 'en mans dels empresaris'.

Llum Ventura, l'empresària fundadora de La Pelu, també forma part de l'associació. Abans d'entrar-hi, va comprovar que no hi hagués 'cap partit polític al darrere', perquè se sent 'molt desenganyada amb la política'. Ventura aclareix :'Sóc d'esquerres i de vegades em pregunto on tenim l'esquerra. Ja no crec en el sistema'.

Després de comprovar que la iniciativa havia nascut d'una 'mobilització ciutadana', Llum Ventura s'hi va adherir, per sumar el seu nom contra la dreta. També formen part del grup Morfi Grey, líder de la Banda Trapera del Río, i persones com ara la Lluïsa, que treballa a l'Hospital del Mar. Per la Lluïsa, 'la sanitat pública depèn de qui hi ha al poder i és amb les esquerres quan ha funcionat millor'. Tem que si CiU governa a la Generalitat i també a l'Ajuntament les coses empitjorin.

L'activista feminista Carme Freixa també vol evitar 'que governi la dreta'. I creu que, tot i les crítiques, 'l'esquerra té capacitat d'autocrítica i renovació'.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias