Público
Público

El PP vol salvar els toros a canvi del vot al pressupost

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

La presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va intentar ahir collar una mica més el Govern de CiU amb l'amenaça d'exigir un altre cop una moratòria de la prohibició de les curses de braus a canvi del seu suport al pressupost del 2012. La dirigent conservadora va assegurar que el seu partit no desistirà en l'intent de salvar la festa a Catalunya, on serà eradicada a partir de l'1 de gener vinent, segons la polèmica iniciativa legislativa popular (ILP) aprovada el mes de juliol del 2010 pel Parlament de Catalunya.

Sánchez-Camacho, que diumenge assistirà a l'última corrida a la Monumental, on s'espera el popular torero José Tomás, va incloure la qüestió en les seves consideracions sobre la política d'estalvi del Govern de cara al 2012. La presidenta del PP va avançar que exigirà no negociar 'indemnitzacions milionàries' per als afectats per la prohibició el principal és la família Balañá, propietària de la Monumental mentre a la societat 'se li demanen sacrificis en educació i sanitat'. Sánchez-Cama­cho al·legarà la inoportunitat d'aquesta despesa en l'actual context de crisi.

La dirigent del PP exigeix no negociar «indemnitzacions milionàries»

Segons un estudi econòmic divulgat en el seu moment al voltant del debat parlamentari per la Plataforma per a la Promoció i Difusió de la Festa dels Toros, la prohibició de la corrida a Catalunya comportaria una indemnització de 300 a 500 milions d'euros, sobre la base dels 4,4 milions d'ingressos que va generar la temporada taurina de Barcelona el 2007. En tot cas, la plataforma va admetre que l'afició taurina ha decrescut sensiblement a Catalunya, on es va passar de 37 curses el 2001 a només 16 el 2007.

El retorn de la campanya del PP a favor dels toros es produeix pocs mesos després d'un intent fallit d'ajornar l'entrada en vigor de la llei. El juliol passat, el Parlament va ratificar la prohibició de les curses a partir de l'1 de gener del 2012 després de deixar en solitari el PP en defensa d'una moratòria de tres anys. El partit d'Alícia Sánchez-Camacho va obrir llavors una guerra de xifres sobre les indemnitzacions a pagar pel cessament total de les activitats taurines.

El sector estima els danys en una xifra superior als 300 milions d'euros

El diputat Rafael Luna va afirmar llavors que, en plena crisi econòmica i amb uns 700.000 catalans a l'atur, la Generalitat 'no es pot permetre el luxe innecessari' ni el 'capritx' de pagar indemnitzacions per la prohibició de les curses de braus. El diputat va utilitzar la mateixa forquilla de 300 a 500 milions com a estimació de la indemnització pública que hauria d'afrontar l'Administració.

A banda de la qüestió taurina, Alícia Sánchez-Cama­cho va exhibir ahir la seva posició de força davant la negociació del nou pressupost de la Generalitat. La presidenta del PP català va assegurar que CiU no està complint de forma 'exhaustiva' els pactes subscrits a canvi de la seva abstenció decisiva en els pressupostos per al 2011, i va advertir al Govern que no negociarà els comptes per al 2012 si no compleix com cal.

Mas explora l'ERC de Junqueras per tal d'evitar dependre del PP i el PSC

Mentrestant, el president Artur Mas sondeja la predisposició d'ERC, liderat ara per Oriol Junqueras, a donar suport als pressupostos per tal d'evitar dependre inexorablement del PP o PSC. Segons fonts d'ambdues parts, en els últims dies s'han intensificat les converses preliminars. La nova direcció republicana sembla molt interessada que es visualitzin canvis i gestos d'acostament cap als convergents.