Público
Público

Una protesta veïnal divideix el barri del Raval

Centenars de persones protesten a la plaça de Sant Jaume per un barri digne

JORDI MUMBRÚ

Les pancartes dels balcons del Raval que des de fa temps reclamen un barri digne van baixar ahir al carrer i van caminar fins a la plaça de Sant Jaume. Davant de l'ajuntament, uns 200 veïns les van estendre per terra i van demanar solucions als seus problemes. Diuen que els carrers estan bruts, que hi ha molt d'incivisme, massa prostitució i molts drogoaddictes.

La seva protesta d'ahir va atraure veïns d'altres barris de la ciutat, com els de la plaça de les Glòries, els de Fort Pienc i els de Poble-sec, que des de fa mesos han decorat els balcons amb les mateixes pancartes. Però aquesta unió amb altres barris contrasta amb la sensació que es respira al Raval, on hi ha moltes associacions que ahir no es van voler sumar a la protesta de la Plataforma Raval per Viure, creada fa un any.

Una de les entitats absents va ser l'Associació de Veïns del Raval. El seu president, Josep García, va afirmar que la nova plataforma "no representa ningú" i va afegir que la seva entitat té 5.000 socis i que "quan els veïns tenen problemes sempre vénen aquí". Des de l'associació la Taula del Raval, Maria Teresa Roca no va criticar la nova plataforma i fins i tot va defensar algunes de les seves reivindicacions, però sí que es va oposar al seu lema: "Jo ja visc en un barri digne", va assegurar.

Aliens a aquesta polèmica, els integrants de la nova plataforma s'han organitzat com han pogut per alçar la veu, al marge de les associacions més antigues, que s'ho miren des de lluny. Lluís Nicolau, membre de la Plataforma Raval per Viure, va assegurar que "el Raval està lluny de ser un barri digne" perquè els veïns estan farts "de la impunitat dels delinqüents, dels multireincidents, dels indigents i dels drogaddictes". La Raquel Pajares, que va acabar marxant del barri, va anar ahir a la concentració per donar suport a la seva mare, que encara viu al Raval: "És injust que el Raval tingui la única narcosala de tot Barcelona", va lamentar.