Público
Público

El PSC ajorna la seva renovació tot i l'ensorrament municipal

La cúpula socialista aparca fins al Congrés les decisions i Àngel Ros es torna a oferir al partit

ALBERT MARTÍN VIDAL

La severitat de les urnes no alterarà el pla de renovació del PSC. Després d'una maratoniana reunió matinal al carrer Nicaragua per fer balanç de danys i on es van viure moments tensos i dolorosos, Miquel Iceta, portaveu del partit, va comparèixer davant els mitjans per informar que els socialistes catalans seguiran amb el pla fixat després d'una altra patacada històrica, la del 28 de novembre passat.

Iceta, que es va fer esperar durant més d'una hora respecte a l'hora prevista, va explicar que el PSC no creu que les dimissions puguin arreglar res: "Hem patit una derrota que no arreglarem en 24 hores, ni amb bones paraules ni amb gestos espectaculars". La solució que va proposar va ser la de la paciència i es va referir a l'esperat congrés del partit, previst per al mes d'octubre, com l'òrgan on es replantejarà l'estratègia, el discurs i la direcció de la formació.

Iceta no va voler ser complaent en la seva lectura d'una jornada electoral a la qual es va referir en els termes com per exemple "derrota severa" o "mal profund". Però el dirigent socialista va ser més gràfic en recordar que "el PSC perd vots des del 1999" i en assumir que "la resposta del partit ha estat insuficient o equivocada".

Els socialistes catalans van assumir l'ensorrament amb resignació. "Hi ha etapes que s'acaben, ja ho sabíem", deia un dirigent del partit. Es culpa de la derrota "el malestar social" propiciat per la crisi i s'aposta tot a un congrés en què, segons Iceta, "tot estarà en discussió". Però el congrés es farà a la tardor, tal com José Montilla va anunciar la nit del 28-N, quan va presentar la dimissió. Plantejar un congrés extraordinari abans de l'estiu no entra en els plans de la cúpula de Nicaragua, per la qual cosa haurà de mantenir uns mesos més la seva precària situació d'interinitat. Les dimissions, de moment, no es preveuen. I Hereu sembla blindat: el seu futur és fer de cap de l'oposició a Trias.

Diferents quadres del partit demanen candidats en ferm per rellevar Montilla

Iceta també va voler reivindicar que el PSC ha aconseguit 150.000 vots més que al novembre i va assegurar que "al PSC hi ha material humà suficient per endegar una nova etapa". Malgrat que ahir no ho va voler admetre, fonts del partit donen per fet que el portaveu presentarà la seva candidatura a primer secretari del partit. Tal com va explicar en el seu moment Públic, l'aposta d'Iceta passaria per un esquema bicèfal en què el responsable de la maquinària del partit seria una persona diferent al candidat a la Generalitat.

Les municipals han enfortit el rol que poden tenir dirigents com ara Manuel Bustos i Pere Navarro, però sobretot queda reforçada la figura d'Àngel Ros, que ha guanyat rotundament a Lleida. Ros es va afanyar ahir a ratificar l'oferiment que ja va fer mesos enrere per liderar el partit: "Mantinc el que vaig dir. Ni nego ni demano res". Més clar va ser quan es va referir a si mateix com "una de les persones que poden contribuir" al canvi de rumb del PSC. L'alcalde de Lleida es va mostrar partidari que el PSC tingui veu pròpia a Madrid.

A l'espera que les candidatures oficials quallin, al PSC hi ha un cert nerviosisme i s'escoltava ahir un prec: "Que la gent es postuli ja, si no, pararem tots bojos".

Mentre això no passa, l'aspecte d'Iceta ahir era d'haver superat un tràngol. No feia calor però suava de forma abundant quan va acabar la seva intervenció.