Público
Público

PSC i CiU sintonitzen sobre la nova Llei Electoral

Les dues forces coincideixen en el model mixt alemany amb elecció directa

J. RAMÓN GONZÁLEZ CABEZAS

El PSC va exhibir ahir un esperit consensual i d'obertura per pactar amb CiU i la resta de partits la Llei Electoral de Catalunya, assignatura pendent des de la recuperació de l'autogovern el 1980. Els dos partits mantenen contactes d'exploració abans d'obrir el procés formal en ponència conjunta a partir del pròxim període de sessions, al setembre. El PSC es va mostrar obert també a pactar la polèmica llei òmnibus, amb la condició de fragmentar-la en quatre blocs i separar tot el que fa referència a la reforma de la legislació sobre l'audiovisual.

Artur Mas va dir ahir a l'Ateneu que vol que Catalunya tingui Llei Electoral pròpia abans que acabi 2012. Socialistes i convergents parteixen de la base del model electoral alemany, que combina el sistema d'elecció directa per districtes uninominals i el de circumscripcions única. El viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, va confirmar ahir la disposició del PSC, que ha reprès la negociació de la llei en el mateix punt en què es va quedar la legislatura passada. La proximitat de les eleccions al Parlament va ajornar un cop més el procés d'elaboració de la llei, que exigeix el suport dels dos terços de la càmera i, per tant, l'acord de les dues grans forces institucionals de Catalunya.

El Govern proposa un diputat directe per districte o barri i un per cada comarca

El PSC, que ja en el passat va presentar el seu projecte en ponència, veu el model alemany com el més adient, tot i admetre que no hi ha cap fórmula 'miracle' entre llistes obertes i tancades, segons Iceta. La vicepresidenta Joana Ortega va anticipar diumenge la posició del Govern, partidari d'un model on cada ciutadà pugui escollir un diputat directe pel seu districte o barri de gran ciutat, i un per cada una de les 41 comarques.

La reacció del PSC alimenta la possibilitat d'acord entre les dues forces, separades fins ara per interessos radicalment oposats. 'Hi ha una demanda ciutadana de millora de la qualitat democràtica, de més transparència, d'estímul a la participació, de vot electrònic, i tot això ho hem de posar en marxa', va destacar Iceta.

En vista d'algunes crítiques que acusen CiU i PSC de voler fer una llei que beneficiï sobretot els partits més grans i veuen en aquestes primeres converses bilaterals la prova més clara, Iceta va replicar que 'la voluntat és tenir un acord unànime'. El número dos del PSC va insistir que es tracta només de converses per obrir pas al consens en ponència conjunta. 'La voluntat és que hi hagi unanimitat', va dir.

El PSC també està obert a pactar la llei òmnibus', dividida en quatre blocs

El portaveu del PSC va voler 'tranquil·litzar' els partits més minoritaris negant que CiU i PSC estiguin fent la llei a la seva mida. 'Intentarem un acord, però no serà un acord que limiti o redueixi la proporcionalitat. És molt difícil que un acord amb el vistiplau del PSC perjudiqui els partits petits', va sentenciar Iceta.

Les reaccions de la resta de partits no es van fer esperar. La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va demanar obrir les converses a tots i va coincidir en les llistes obertes, amb un percentatge de diputats per elecció directa. La portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats, va expressar la disponibilitat del seu grup, però lamentava que CiU i PSC s'avancin a porta tancada. Considera que les dues formacions 'no han entès res' si així volen iniciar un 'procés que ha de donar més poder a la gent per garantir més transparència i democràcia' i va afegir que els ecosocialistes tenen una proposta 'similar' a la de Joana Ortega.

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, va alertar sobre un possible pacte CiU-PSC que 'consagri un sistema bipartidista' menys proporcional que l'actual, i va rebutjar la fórmula de 'districtes uninominals' proposada per la vicepresidenta Joana Ortega. Ridao va alertar que CiU i PSC 'estan fabricant una coartada', arran de les reclamacions del moviment del 15-M, per pactar pel seu compte una llei pensada per afavorir els seus interessos.

El líder de Solidaritat, Uriel Bertran, va rebutjar un model que, segons el seu parer, en la pràctica instaura un 'regnat a dues bandes' entre CiU i PSC, i Jordi Cañas (Ciutadans) va acusar CiU de voler 'fer-se un vestit a mida' aprofitant la 'debilitat' política actual del PSC.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias