Público
Público

El PSC veu en el Govern el final de l'Estat del benestar

Joaquim Nadal assegura que Catalunya té ara 'menys crèdit que fa cent dies'

ALBERT MARTÍN VIDAL

Amb prosa més contundent i menys florida de l'habitual, el cap de l'oposició, Joaquim Nadal, va carregar ahir contra els primers cent dies del Govern d'Artur Mas. Pel cap del grup parlamentari del PSC, el diagnòstic és clar: 'Avui Catalunya té menys crèdit que fa cent dies'.

Nadal va voler carregar especialment contra les retallades socials previstes per l'executiu, però que en la seva majoria encara no han estat concretades. Citant l'expresident Montilla, va afirmar que 'aquesta és una hora greu, la situació és més greu que fa cent dies', i va concloure amb un diagnòstic contundent: 'S'ha iniciat el desmantellament de l'Estat del benestar'.

El dirigent socialista es va adreçar a 'les persones que no tenen feina, a les persones que es quedaran sense hospital, als mestres interins que seran acomiadats' i va lamentar que 'el Govern no ha pres cap decisió ni per fer costat a les empreses ni per atendre les persones que pateixen la crisi'. En aquest sentit, va afegir que el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) dels darrers tres mesos 'és un desert de governació'.

Nadal va voler recordar al Govern quina és la primera condició del grup socialista per votar els pressupostos del 2011 que l'executiu ha de presentar els mesos vinents: 'Estarem contra el Govern i amb els catalans per preservar les prestacions públiques de l'Estat del benestar'. Nadal, que sí que es va mostrar partidari de votar 'on i quan sigui' a favor que l'Estat pagui els 1.450 milions d'euros corresponents al fons de competitivitat, va afegir que 'la tria és entre defensar uns quants catalans o defensar tots els catalans'. El cap de l'oposició va tancar la seva compareixença aclarint com es podria fer la retallada per complir l'objectiu de dèficit sense castigar els usuaris de la sanitat pública, i va afirmar que hi ha molt marge per estalviar en despesa farmacèutica que no s'està fent.

Igualment dur es va mostrar Joan Herrera, cap d'ICV-EUiA al Parlament, que va recordar que la dada dels més de 600.000 desocupats que hi ha a Catalunya, així com les 'retallades socials' del Govern, estan 'enfonsant més' Catalunya en la crisi.

Segons Herrera, l'executiu de Mas és el de la 'improvisació' i genera 'por i incertesa' en els mercats internacionals amb la seva 'obsessió per les retallades'. El dirigent ecosocialista va lamentar els 5.000 acomiadaments en el sector de l'educació i va assegurar que Mas no es pot presentar com a 'garant de l'Estat del benestar'.

Des del PP, Alícia Sánchez-Camacho va triar el debat identitari per atacar Mas i li va reprotxar que en els seus primers cent dies de Govern ha tingut temps per votar a favor de la independència i no per 'abordar els problemes reals' dels ciutadans.

El president d'ERC, Joan Puigcercós, va assenyalar les diferències entre el president Mas i el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, i va afirmar que 'potser el problema és que el senyor Mas no pot controlar el fa el senyor Duran a Madrid'.

Davant d'aquestes crítiques, que van venir també de Solidaritat Catalana per la Independència i de Ciutadans, el president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, va admetre que de vegades la gestió del Govern ha estat 'incompresa'. Tot i així, va defensar que la Generalitat 'necessitava un canvi' després d'una 'dècada de tripartits'.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias