Público
Público

Quaderns Crema, 30 anys a l'ombra d'una atzavara

L'editorial fundada per Jaume Vallcorba va recuperar títols de J.V. Foix i Francesc Trabal

LÍDIA PENELO

Una atzavara viu de mitjana 25 anys. Aquesta planta robusta d'origen mexicà, amb flors que amaguen espines, va inspirar l'editor Jaume Vallcorba quan buscava un logotip per a Quaderns Crema, ara fa 30 anys. Les Poesies d'Ausiàs March, a càrrec de Joan Ferrater, i El preludi d'Antoni Marí, van ser els primers títols que va publicar aquest segell nascut el 1979. 'Des dels inicis, la idea de Crema ha sigut la de crear una plataforma per a autors novells com ho van ser en el seu moment Ramon Solsona, Ferran Torrent, Julià de Jòdar o Quim Monzó. Alguns continuen amb nosaltres i d'altres no, però tots van començar a Crema', explica l'editor.

Des dels inicis, Crema ha estat una plataforma per a autors novells

Recuperar textos de noms fonamentals de la literatura catalana difícils de trobar o que 'no han estat mai ben avaluats com Trabal, Foix o Ferrater', és una altra de les voluntats d'aquesta editorial, que també es caracteritza per oferir traduccions d'obres de la literatura universal al català com el Música per a camaleons de Truman Capote fet per Quim Monzó, o la traducció que va fer Carles Riba de Poe.

La cura per la llengua és una altra de les fixacions d'aquest editor, que es va atrevir a fer coincidir en una mateixa col·lecció autors aparentment tan diferents com Stefan Zweig, Pere Guixà, Lev Tolstoi o Pau Riba. La generació o la nacionalitat dels escriptors no són paràmetres que Vallcorba utilitzi per decidir quins títols tenen prou qualitat per formar part del seu catàleg.

En 30 anys, Quaderns Crema ha publicat uns 520 títols sense l'ajuda de cap subvenció. La independència és una de les característiques d'aquest segell, que, tot i disposar d'una infraestructura petita, és un dels referents pel que fa a la publicació de narrativa catalana. Segons l'editor, el secret és la tenacitat i la necessitat de fugir de l'avorriment.

El catàleg aplega autors com Lev Tolstoi, Pere Guixà o Stefan Zweig

Per Vallcorba, les subvencions al món editorial han fet molt mal, perquè han provocat que es publiqués l'obra de molts autors que al seu entendre no ho mereixien. Ell considera que publicar sense solta ni volta ha desencantat molts lectors que, com que s'han trobat amb llibres poc estimulants, han declinat la lectura de llibres en català.

Sense abandonar la promoció dels autors que escriuen en llengua catalana, Quaderns Crema fa 10 anys que té una germana en castellà: Acantilado. Un segell també dirigit per Vallcorba i que segueix la filosofia de ser un espai de reflexió entre el temps i els gèneres. La principal aposta d'Acantilado és la literatura, per això publica els millors autors europeus. En aquest terreny, una de les satisfaccions d'aquest segell va arribar quan Imre Kertész (de qui ja havia publicat tres llibres) rebia el premi Nobel de literatura.

Per celebrar els 30 anys de Quaderns Crema i fer difusió de la seva trajectòria, la biblio­teca Jaume Fuster li ha dedicat una exposició titulada L'estil de Quaderns Crema. Trenta anys d'edició independent, 1979-2009. 'La idea era fer un muntatge que mostrés la diversitat de l'editorial a través de 10 capítols, sempre buscant elements que fossin interessants per a l'espectador', argumenta el comissari de l'exhibició, Julià Guillamon.

Les parets de la sala mostren el disseny de les col·leccions, les opinions de Vallcorba i fotos dels amics de l'editorial. Les vitrines ofereixen una informació més curiosa com una carta de Ferran Torrent on demana a Vallcorba, aleshores el seu editor, que pensi a cobrar a una revista la publicació d'un fragment d'una de les seves novel·les perquè 'ja saps com són els catalans'.

Més enllà de parlar de la història de Quaderns Crema, Guillamon ha intentat que la mostra tingui un interès 'per als que vulguin conèixer com funciona el món editorial'.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias