Público
Público

Un de cada quatre interins veuran reduït el sou un 15%

El Govern recula parcialment però manté la reducció de jornada per als treballadors temporals de la Generalitat

DANI CORDERO

La mala notícia: un de cada quatre treballadors temporals de la Generalitat haurà de reduir un 15% de jornada, cosa que suposarà una retallada salarial. I la bona: l'afectació serà menor que la plantejada pel Govern davant els sindicats el passat mes de desembre, i que implicava un impacte del 33% de la jornada sobre uns 8.000 treballadors públics.

Al final, el Govern ha decidit recular en una mesura que els sindicats consideraven que portaria la prestació de serveis de l'administració catalana al col·lapse. L'impacte serà molt menor al previst inicialment, però s'allargarà més, almenys dos anys, per aconseguir esgarrapar 32 milions d'euros anuals en el capítol de despeses dels pressupostos.

La mesura afectarà 7.100 persones i s'allargarà durant dos exercicis

La mesura es va conèixer ahir. Primer es va penjar al web oficial dels funcionaris catalans. Poc després, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ho va explicar als mitjans de comunicació en els passadissos del Parlament. Per últim, ho va fer saber als diputats membres de la comissió d'afers interdepartamentals, on s'havien de debatre els pressupostos del Departament de Governació. Els representants sindicals de la taula de la funció pública encara esperaven ahir una explicació oficial, tot i que ja assumeixen la mesura com un fet consumat.

En qüestió d'un mes, l'equip d'Ortega ha tancat definitivament els seus plans per reduir la despesa salarial de la Generalitat que no va aconseguir pactar amb els representants dels treballadors. Al final seran uns 7.100 treballadors interins, administratius i tècnics els que patiran la mesura, que els suposarà treballar al voltant d'una hora menys cada dia i ajustar el seu salari a aquesta nova jornada.

Determinats grups de treballadors públics quedaran exclosos de la contracció de la jornada: mossos d'esquadra i bombers, professors, metges i agents penitenciaris, entre d'altres. Aquesta exclusió no vol dir, però, que es quedin al marge de les retallades: en alguns casos els seus representants sindicals estan negociant noves condicions laborals i salarials en les seves respectives taules de negociació.

Els sindicats veuen una rectificació però creuen que se'n ressentirà el servei

Joana Ortega va avalar la seva última proposta com la millor via per al 'repartiment de feina' i salvar 'el màxim nombre de llocs de treball' de l'administració, tot i que mai s'havia arribat a dir quanta gent podrien afectar els plans de la Generalitat en el cas d'haver de tirar d'acomiadaments. L'única xifra coneguda és la que parla d'un excedent de 1.500 persones en els diferents organismes, empreses i agències de la Generalitat, que ja s'ha començat a atacar.

Els sindicats consideraven ahir que la reculada del Govern no és més que un efecte de la pressió exercida pel cos de funcionaris, protagonistes en els últims mesos de reiterades protestes al carrer i ocupacions d'edificis públics. Però estan segurs igualment, després de sentir ahir la vicepresidenta, que es posarà en perill tant l'atenció al ciutadà com els llocs de treball, segons va explicar el responsable de la funció pública d'UGT, Xavier Casas.

El màxim responsable del sindicat, Josep Maria Álvarez, va lamentar les formes amb què actua el Govern, 'amb una mica de prepotència i manca de diàleg' i sense 'demanar excuses'. De fet, l'actuació d'ahir d'Ortega és similar a l'emprada només un dia abans per la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, que va anunciar que aquest any s'estalviarà 197 milions d'euros en retallades a professors sense abans haver-ho comunicat als sindicats que negocien en la taula de negociació del departament.

Els 32 milions d'euros que el Govern aconseguirà retallar amb la iniciativa anunciada ahir s'hauran d'incloure en els objectius d'estalviar 625 milions d'euros en la massa salarial dels comptes públics. No figura dins de la Llei de Pressupostos, però sí en la de mesures fiscals i financeres com passa en altres departaments, cosa que complica poder conèixer l'impacte definitiu en els números de la Generalitat. L'efecte de les nòmines, però, es podrà veure al març.

El PSC, ERC i ICV van presentar esmenes a la totalitat als pressupostos que va defensar ahir Ortega. La socialista Laia Ortega va lamentar la 'retallada de sous i drets' i l'ecosocialista Mercè Civit va criticar que la mesura tindrà efectes sobre la virtual prestació d'atur dels treballadors que finalment perdin la seva feina. Violant Mascaró, d'ERC, va carregar contra una mesura que 'castigarà els treballadors més dèbils, més joves i que cobren menys'. El popular Santi Rodríguez va advocar perquè abans d'aprovar la mesura, que serà introduïda en la llei d'acompanyament en forma d'esmena, es consensuï amb els sindicats.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias