Público
Público

Religions contra l'extremisme

Les jornades de Sant Egidi alerten contra els ingents casos de racisme arran de la crisi

ROGER TUGAS

La jornada inaugural de la 25a edició de la Trobada Internacional per la Pau, organitzada per la Comunitat de Sant Egidi i l'Arquebisbat de Barcelona, va servir perquè diversos dels ponents, com el president José Montilla o el fundador de la comunitat, Andrea Riccardi, alertessin ahir de la necessitat de frenar els recents casos de racisme que assoten Europa alimentats per la crisi econòmica.

Montilla va assegurar que 'la por i el rebuig a la diferència són la primera expressió i la base dels totalitarismes' i va cridar a evitar que els extremismes s'imposin en els difícils temps actuals. Pel president de la Generalitat, 'les religions han de ser font de pau', cosa que vol dir 'superar els ressentiments i aixecar ponts on hi havia murs'.

Encara més explícit va ser Riccardi, que va assegurar que 'la presència dels gitanos no és una amenaça', al contrari del que defensa el Govern conservador francès de Nicolas Sarkozy i el Partit Popular a Catalunya. De la mateixa manera, el fundador de la Comunitat de Sant Egidi reivindica que 'la integració dels immigrants és un deure d'aquesta època per desenvolupar amb intel·ligència', en lloc d'una problemàtica a resoldre amb intolerància.

En aquesta línia, el president de la República de Xipre, Dimitris Christofias, també va advertir contra aquelles veus que de nou s'erigeixen a Europa 'd'intolerància, marginació i racisme'.

Aquesta trobada, que duu per títol Conviure en temps de crisi, reunirà fins demà a Barcelona i altres municipis catalans líders de diverses religions d'arreu del món, així com polítics i professionals diversos per parlar de les maneres d'avançar cap a la pau i la convivència a través del diàleg.

Un dels aspectes que tindrà un protagonisme especial serà el conflicte entre Israel i Palestina. Precisament, Montilla va requerir 'tenacitat i perseverança' per avançar en unes negociacions que permetin assolir una pau 'justa i duradora'. Per la seva banda, l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, va afirmar que 'urgeix' el treball per fer triomfar els processos de pau.

Els representants de les diverses religions que ahir van prendre la paraula van reivindicar el paper de l'espiritualitat per traçar ponts de diàleg. 'El nom de Déu mai no pot justificar la guerra i la violència', va sentenciar Riccardi.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias