Público
Público

La retallada s'acarnissa amb els hospitals tot i el programa de CiU

La Generalitat ultima els precontractes amb proveïdors buscant el 10% d'estalvi

DANI CORDERO

L'Hospital Vall d'Hebron es planteja tancar temporalment entre 50 i 57 llits. El de Bellvitge, nou plantes durant l'estiu. L' Hospital de Granollers amenaça amb un expedient de regulació si els sindicats no retiren la demanda judicial contra la rebaixa salarial aplicada l'any passat a instàncies de la retallada del 5% executada per la Generalitat i si els metges no renuncien a la seva paga extraordinària per productivitat. Allà, els sindicats donen per fet el tancament d'una planta, com també a l'hospital de Can Ruti de Badalona. I aquestes mesures es van repetint en tots els centres hospitalaris de Catalunya.

El Departament de Salut ultima aquesta setmana la firma dels precontractes amb els seus proveïdors, cosa que li ha de permetre aconseguir retallar el pressupost de la sanitat catalana un 10%, tot i que el programa electoral de CiU assegurava que la sanitat no perdria ni un euro de recursos públics. Tots els centres, amb l'obligació d'assumir la retallada i la llibertat de fer-la com creguin, estan plantejant actuacions similars. 'En una fàbrica, si tanques perds diners; en un hospital, quan tanques estalvies', afirmen fonts sindicals sobre els plans que hi ha sobre la taula dels directors dels centres hospitalaris. D'aquí que s'apunti la reducció de serveis, la supressió de llits i fins i tot el tancament de plantes hospitalàries, tot i que la mesura suposi allargar les llistes d'espera, un altre punt que CiU volia reduir aquesta legislatura.

Grans hospitals ja estudien tancar plantes i reduir llits i serveis

En la recta final de les negociacions, les empreses mantenen el silenci, però reconeixen la complexitat d'una situació en la qual no han amagat la possibilitat d'haver d'acabar fent acomiadaments, tal com ha plantejat el Consorci de Salut i d'Atenció Social de Catalunya, que agrupa els hospitals amb gestors sense ànim de lucre. La Unió Catalana d'Hospitals, la patronal dels hospitals concertats que va veure créixer l'actual conseller, Boi Ruiz, ha creat fins i tot un equip de gestors per assessorar els seus centres sobre com gestionar la retallada i compartir iniciatives 'com menys lesives millor', tal com explica la seva directora general, Helena Ris. Les dues organitzacions s'esperen a tenir totes les dades conjuntes per fer un balanç de com està anant el procés de retallades i quines conseqüències tindrà sobre les empreses i els pacients.

El temor dels empresaris no és aliena als treballadors, que veuen com plana per sobre d'ells més càrrega de feina i, en el pitjor dels casos, l'acomiadament. Els sindicats calculen que la retallada pot suposar la destrucció de fins a 5.000 treballadors en l'àmbit sanitari. El socialista Josep Maria Sabaté, diputat i exdirector del CatSalut, augmenta aquesta xifra fins als 18.000 professionals, tenint en compte la inversió generada per cada milió d'euros públics abocats a la salut.

Els sindicats temen que la retallada pugui destruir fins a 5.000 llocs de treball

'Una manera fàcil de reduir activitat i despesa és tancar habitacions', assenyala Rosa Boyé, delegada sindical a l'Hospital Vall d'Hebron, que assegura que la retallada s'acabarà convertint en una 'massacre per al pacient, cosa que farà que la gent vagi a una mútua'. La responsable de sanitat de CCOO, Carme Navarro, alerta que la renegociació dels concerts posa en perill fins i tot la venda del negoci hospitalari de la mútua de previsió social L'Aliança. La possible compradora, Capio, vol saber si els concerts amb els centres que li interessen posarà en perill fins i tot la viabilitat financera dels projectes.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias