Público
Público

El risc de pobresa amenaça milers de treballadors

Els sindicats diuen que tenir feina no garanteix els recursos mínims per viure

G. AYUSO

Treballar no és sinònim de tenir els recursos suficients per viure, com es considerava temps enrere. En l'actualitat, persones amb feina i, per tant, amb ingressos també figuren entre el col·lectiu en risc de caure en l'exclusió social, tal com va denunciar ahir la Confederació Europea de Sindicats (CES) a Barcelona.

En el cas de Catalunya, un 42% dels assalariats cobren menys de 1.000 euros, és a dir 1,4 milions de persones, segons va recordar la secretària d'Igualtat i Polítiques Socials d'UGT, Raquel Gil, que va xifrar en un 20% els empleats que es troben en risc de caure en el llindar de la pobresa, que se situa al voltant d'un sou de 600 euros. Això es deu al fet que tenen contractes temporals i retribucions precàries, va explicar. En el dia a dia, el fenomen es tradueix en l'increment del grup de població que "té dificultats per arribar a final de mes".

A Europa hi ha 19 milions de treballadors pobres, segons va denunciar ahir el secretari confederal de la CES, Josef Niemiec. Tot i que els reptes de la Unió Europea eren d'eradicar la pobresa en el període de gran creixement que s'ha viscut en els darrers anys, lluny d'assolir-se aquest objectiu va augmentar el perfil de persones en risc de patir exclusió social. "Tot i crear-se 8 milions de llocs de treball de l'any 2000 al 2007, no es va millorar la situació de pobresa", va explicar Niemiec.

El CES celebra aquests dies a Barcelona unes jornades per definir l'estratègia per afrontar els problemes de pobresa i exclusió social, coincidint amb l'any europeu per combatre l'exclusió social i amb la presidència europea de l'Estat espanyol.

El secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, va incidir que en època de crisi no només hi ha la necessitat de mantenir els serveis públics i les polítiques d'ocupació, sinó de reforçar-los per tal d'allunyar la població de l'exclusió social, en una nova crítica a la contenció de les despeses que estan aplicant les administracions per reduir el dèficit. Gallego va destacar que "hi ha un important nombre de treballadors en actiu amb sous per sota del 60% de la renda mitjana", per concloure que "en el treball també hi ha pobresa".

Si el 42% dels treballadors són inframileuristes, en el cas de les dones el percentatge augmenta al 50% (784.500). En el cas dels joves, el 72,5% dels que tenen entre 18 i 25 anys cobren menys de 1.000 euros, és a dir, gairebé 340.000 persones. Per sectors, a l'hostaleria ho són el 67% (150.000); al comerç, el 48% (298.000); i a la construcció, el 43% (183.000).