Público
Público

El silenci del Govern dispara el debat sobre el futur d'Ascó

Partidaris i contraris a la candidatura catalana intenten incidir en la decisió

MARIA MORELL

El Consell de Ministres no s'ha pronunciat encara sobre on es construirà el polèmic magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears, i cada dia que passa sense confirmació oficial, detractors i partidaris radicalitzen les seves posicions a Ascó (Ribera d'Ebre). És, de moment, la segona opció del Ministeri d'Indústria, per darrere del poble valencià de Zarra.

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) prepara una gran manifestació pel 7 de novembre, però ja ha posat en marxa una bateria d'accions que van començar ahir amb un tall de la carretera C-12 a l'altura d'Ascó, protagonitzat per 200 persones. La CANC manté que Zarra és "una cortina de fum per distreure l'atenció fins després de les eleccions catalanes" i avalen aquesta sospita amb el fet que "el Consell de Ministres va demanar un informe jurídic sobre les competències de les comunitats autònomes per a aquest tipus d'instal·lacions. Ja el tenen, però tampoc no han decidit res", afirma el seu portaveu, Sergi Saladié. Aquest informe conclou que "les comunitats autònomes tenen competències en llicències d'obres i declaracions d'impacte ambiental que poden frenar una instal·lació com aquesta".

Demanen a PSC i CiU que blindin Catalunya contra el cementiri

Per tot això, la CANC demana als dos partits majoritaris de Catalunya que "ens blindin contra el cementiri nuclear". El delegat de la Generalitat a Tarragona, Xavier Sabaté, i Francesc Vallès, diputat portaveu de la comissió d'infraestructures al Congrés, es van afanyar a atribuir la designació de Zarra a "la forta i decidida oposició del Parlament i del president Montilla".

Saladié reconeix, però, que "hem pogut saber que al Govern espanyol no el preocupa l'oposició del Parlament perquè creuen que no tindria cap validesa la pròxima legislatura". La CANC intensificarà els contactes amb el PSC i CiU perquè "firmin el document de compromís contra el cementiri nuclear que ja han signat ERC i Reagrupament, i que aviat signaran ICV i Solidaritat Catalana de Joan Laporta".

Dues associacions locals diuen que seguiran lluitant pel magatzem

Precisament, el cap de llista d'ICV, Joan Herrera, instava dimecres a Tarragona els candidats José Montilla (PSC) i Artur Mas (CiU) a comprometre's a rebutjar "ara i després de les eleccions" la candidatura d'Ascó, alhora que creu, com la CANC, que la candidatura tarragonina no està descartada. A més, Herrera va criticar les "males maneres" de l'executiu en el procés de selecció. Ja han mostrat el seu rebuig a l'MTC, a banda del Parlament català, 147 ajuntaments, 12 consells comarcals entre ells, el de la Ribera d'Ebre, les diputacions de Tarragona i Lleida i més de 250 entitats.

És significatiu el rebuig mostrat per vuit dels ajuntaments que formen part de l'Associació de Municipis en Àrea Nuclear (AMAC), un poderós grup de pressió que lidera el suport a la candidatura d'Ascó. L'AMAC carrega contra la designació de Zarra, que no forma part de l'associació. Les seves candidates eren Ascó i Yebra. Ara, el lobby demana un nou informe tècnic independent, i fins i tot el gerent, Marià Vila d'Abadal, amenaça d'impugnar la decisió perquè, assegura, "l'informe està manipulat i està fet amb criteris polítics, no tècnics".

Un nou informe proposa modificar criteris i dóna Ascó com a millor opció

Ni l'AMAC, ni l'associació Plataforma ASCÓ, ni el Grup Veïnal d'Ascó, dos grups locals a favor del cementiri nuclear, entenen com "Zarra treu millor puntuació si a Ascó tenim millors comunicacions, ferrocarril, molta experiència nuclear i ganes que vingui", diu Jaume Farrús, president de la plataforma. Farrús adverteix que no donen la batalla per perduda i assegura que "l'MTC és bo per a nos­altres i per a Catalunya". La plataforma ja es va manifestar al passeig de la Castellana de Madrid per reclamar el cementiri nuclear, al davant mateix d'un grup de Zarra que no el volia i recorda que "tenim 6.000 signatures a favor de l'MTC". Per això, demanen a Montilla i a Mas que pactin a favor d'Ascó. I precisament, el Col·legi d'Enginyers de Catalunya va fer públic un dictamen tècnic que critica el sistema d'avaluació del Govern. L'informe considera poc rigorosos set dels 20 criteris d'avaluació. Sense aquests errors, diu l'estudi, Ascó seria guanyadora amb 800 punts, 83 més que Yebra, que seria segona, i Zarra quedaria en tercer lloc amb 707 punts. Tot i que la petició de l'estudi la va fer l'Ajuntament d'Ascó, el col·legi va voler subratllar la seva condició d'ens públic i independent.