Público
Público

Sis mirades per recórrer el món

La dinàmica de mercat envaeix la vuitena edició del Loop,que aquest any es fa present a més espais de la ciutat que mai

L. P. / G. T.

Les dimensions del Loop­ són desbordants. Més de 180 activitats gratuïtes, 101 espais i 754 artistes donen vida a la cita internacional de referència del videoart. La magnitud de la proposta i la seva curta durada el públic pot accedir als espais que vertebren el festival només del 20 al 22 de maig poden saturar el visitant. Per evitar el col·lapse, Públic proposa sis localitzacions per acostar-se al Loop. Destaquem sis projectes que repassen diverses situacions i que pertanyen a artistes amb objectius diferents, com els ví­deos televisius de Marcus Kreiss o la performance enregistrada de Miquel Barceló. Però al Loop també hi arriben fragments de realitats diverses com la dels països de l'Est o la de la Xina, com el projecte que exhibeix la Casa Àsia.

"L'objectiu és donar veu a dones de diferents generacions i relacionar-les amb el seu context polític i social. Vam parlar amb diferents comissaris i historiadors, com Gao Minglu, un referent de l'art contemporani xinès", explica la comissària Laia Manonelles, que un cop s'acabi el festival cedirà el material a la mediateca de la Casa Àsia perquè els que ho desitgin puguin consultar-lo.

180 activitats gratuïtes, 754 artistes i 101 espais vertebren el Loop

Si el Loop s'ha convertit en una trobada imprescindible per als admiradors de la imatge és per la tossuderia d'Emilio Álvarez, Carlos Durán i Llucià Homs, galeristes de professió i responsables del festival.

Van arrencar l'aventura fa vuit anys perquè van veure un forat al mercat de les fires artístiques. Estaven farts de veure com el videoart ocupava un lloc marginal, i per això van idear un híbrid entre el festival i la fira. Però més enllà del negoci, van intentar que el Loop fos un esdeveniment gratuït que involucrés tota la ciutadania, i per això edició rere edició el festival amplia els seus espais.