Público
Público

La Tàpies enceta una temporada deretrospectives

La dansa entra a la fundació

L. P.

Els dibuixos, fotografies, pel·lícules, escultures i instal·lacions de l'artista brasilera d'origen italià Anna Maria Maiolino (Scalea, 1942) donen cos a la mostra que el 14 d'octubre obrirà una nova temporada de la Fundació Tàpies plena de retrospectives.

Comissariada per Helena Tatay, la proposta pren els dibuixos com a fil conductor i serà la primera retrospectiva a Europa de Maiolino, una artista que va participar en el moviment neoconcret i que defensava la recuperació del cos i la subjectivitat en l'art, i que s'allunyava de l'abstracció geo­mètrica que dominava el panorama brasiler als seixanta. Un parell de setmanes abans de la inauguració, Maiolino arribarà a la fundació per fer-hi una instal·lació de fang.

L'artista brasilera Anna Maria Maiolino obre la nova temporada

La segona mostra temporal anirà a càrrec del basc Ibon Aranberri (Itziar, 1969) i s'inaugurarà a finals del gener del 2011. Comissariada per l'anterior directora de projectes de la Fundació Antoni Tàpies, Nuria Enguita Mayo, aquesta exposició serà també la primera retrospectiva dedicada a Aranberri i presentarà una revisió dels projectes més importants dels darrers dotze anys de carrera artística. Els treballs d'aquest artista, que va participar a la Documenta 12 de Kassel, parteixen de la concepció del paisatge com a dipòsit d'ideologies.

Finalment, a finals de maig s'inaugurarà l'exposició Pere Noguera. Història/es d'arxiu. A partir d'arxius de fotografies anònims, amateurs o professionals, l'artista reflexionarà sobre els processos reproductius de la imatge fotogràfica mitjançant l'exhibició d'obres dels anys setanta fins a l'actualitat.

L'Auditori acollirà L'armari en el mar' amb escenografia d'Antoni Tàpies

"Les mostres són nusos i es creen vincles amb altres activitats perquè la intenció de la fundació és consolidar la diversitat d'activitats i atreure un ampli espectre de públic", va explicar la directora de l'entitat, Laurence Russel. A banda dels seminaris, tallers, conferències, material pedagògic i visites dinamitzades, la fundació ha organitzat una sèrie de propostes de gran format. La primera, L'armari en el mar, es veurà el proper 19 d'octubre a L'Auditori. Es tracta d'un espectacle musical, estrenat l'any 1978 al Lliure, amb guió de Joan Brossa, música de Josep Maria Mestres Quadreny i escenografia d'Antoni Tàpies.

Una altra activitat destacable és fruit de la col·laboració de la fundació amb IT Dansa Jove, la companyia de l'Institut del Teatre, per fer una sèrie d'intervencions a la instal·lació de Maiolino.

Amb la voluntat de renovar l'exhibició de les obres d'Antoni Tàpies del fons de la col·lecció, al llarg de la temporada es presentaran dues seleccions diferents, que es complementaran amb documentals sobre l'artista.