Público
Público

Tarragona busca consens pels Jocs del Mediterrani

Màrius Rigau, president de la candidatura, no té garantida la continuïtat

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Ara toca viure el moment dolç de ser la ciutat escollida per organitzar els Jocs Olímpics del Mediterrani. Ja hi haurà temps per a polèmiques. L'alcalde de Tarragona, Josep Félix Ballesteros, va fer ahir aquesta valoració sobre la proclamació anunciada dissabte a Mersin (Turquia) de la ciutat com a seu esportiva. Ballesteros no es va oblidar d'elogiar la feina feta pel president executiu de la candidatura, l'exsecretari general de la UGT a Tarragona, Màrius Rigau. Per l'oposició, sobretot per la portaveu convergent Victòria Forns, ara és temps de 'posar al capdavant professionals' i 'un nom de consens', que tant per ells com pels populars seria el de l'expresident de la Federació Espanyola de Tennis, el tarragoní Agustí Pujol.

Un cop assolit l'objectiu, el pròxim pas és dissoldre el comitè de la candidatura i constituir en un termini de sis mesos el comitè organitzador amb el Comitè Olímpic Internacional i totes les administracions implicades.

L'impacte econòmic de l'esdeveniment serà de mil milions d'euros

'Es pensa que tinc ganes de parlar d'aquestes coses? Avui no toca', va dir l'alcalde per respondre si compta amb Rigau per dirigir aquest òrgan administratiu. Tampoc tocava parlar de si l'elecció de Tarragona allunya la hipotètica moció de censura que pot presentar CiU-PP després del 20-N, 'ara toca parlar d'unitat, de cohesió, prefereixo no barrejar polèmiques estèrils'.

En canvi, Ballesteros sí que es va mostrar tranquil respecte al finançament dels Jocs. Es calcula que necessitaran 57 milions d'euros per a la gestió i cent milions més per a equipaments. El gros d'aquests diners es destinarà a la Vila Mediterrània, on s'allotjaran els 5.000 atletes entre el 30 de juny i el 9 de juliol del 2017. Unes dates que cauen a la fi del Ramadà. 'Que ho tinguéssim en compte ha agradat molt als països àrabs', va puntualitzar ahir l'alcalde.

Ballesteros confia en l'acord del Consell de Ministres i els vots unànimes del Congrés i del Senat a favor de la candidatura tarragonina. L'impacte econòmic calculat és de mil milions d'euros, igual que Almeria 2005, tot i que el context econòmic actual és radicalment diferent.

Per allotjar els més de 5.000 esportistes es construirà la Vila MediterràniUn llegat per a la ciutat

L'alcalde va revelar ahir que havien fet cas al consell de l'exalcalde de Barcelona Pasqual Maragall de ser 'tossuts' i del traspassat Juan Antonio Samaranch de 'no fer obres faraòniques' sinó dimensionades a les d'una ciutat de 140.000 habitants. Amb instal·lacions i equipaments que es puguin 'mantenir' i 'fer servir per a la gent', aquests Jocs seran 'un llegat per a la ciutat'. Amb una planificació assenyada, aquests Jocs seran austers però també 'els millors de la història'. Per l'alcalde, els diners que es gastaran no són una despesa, sinó una 'inversió' en la ciutat.

Ballesteros també va revelar la part més humana de l'assemblea celebrada a Mersin, que va viure 'acollonidet' per la potència de la presentació de la ciutat rival d'Alexandria. Per tot plegat va voler agrair l'ajuda d'Itàlia i de Turquia a l'hora de captar noves aliances i va lamentar l'actitud francesa, que va fer campanya 'descarada' a favor de la ciutat egípcia.

L'alcalde Ballesteros es comprometa aixecar només equipaments útils

De mica en mica, Tarrae_SDHpgo­na comença a prendre consciència de la rellevància de ser organitzadora dels Jocs Mediterranis del 2017. Si dissabte la celebració va ser molt modesta, ahir la sala de plens va quedar petita per la recepció institucional oferta per l'Ajuntament en agraïment a la implicació de les 12 subseus, el Comitè Olímpic Espanyol (COE) que no ha escatimat esforços malgrat la coincidència de la candidatura madrilenya a organitzar les olimpíades del 2012, la família esportiva de la ciutat, i els més de 4.000 voluntaris, que van participar ahir repartint banderoles a la plaça de la Font.