Estás leyendo: Temor a una crisi social

Público
Público

Temor a una crisi social

Les associacions catalanes pateixen per l'impacte del pla d'austeritat

M. B.

"Podem passar d'una crisi econòmica a una de social molt greu", alerta la presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, Àngels Guiteras. Vint-i-quatre hores després que el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, anunciés que la Llei de Dependència deixarà d'aplicar-se amb retroactivitat, les associacions que treballen amb els col·lectius que tenen dret a aquestes ajudes es mostren "preocupades" i "decebudes".

La Llei de Dependència, recorden les entitats, mai s'ha aplicat bé, però els retards quedaven parcialment compensats perquè la norma preveu la retroactivitat. No obstant això, a partir d'ara els afectats només cobraran quan hagin passat més de sis mesos entre la presentació de la sol·licitud i la resolució de l'expedient. El primer mig any el perdran.

El Govern espanyol s'ha com­promès a resoldre els expedients abans d'aquesta data. "Però no podran. En plena crisi encara és més difícil tenir equips per fer les avaluacions", argumenta Xavier Masllorens, director general d'APPS-Federació Catalana pro Persones amb Discapacitat Intel·lectual. Segons el quart dictamen de l'Observatori de la Dependència, de l'Associació Estatal de Directores i Gerents en Serveis Socials d'Espanya, hi ha "un contingent permanent de 60.000 catalans" a l'espera de l'ajuda, que de mitjana, triga entre 6 i 15 mesos a arribar.

"La llei va crear moltes expectatives, però no acabava de funcionar. En qualsevol cas, no ens esperàvem aquest cop. Ara tenim un dret reconegut, però no el podem exercir", lamenta Anna Collado, gerent de la Confederació ECOM, que agrupa 170 entitats de persones amb discapacitat física.

En la mateixa línia, Masllorens critica que, després d'aconseguir "un canvi de mentalitat i de reconèixer el dret subjectiu de les persones amb dependència", el Govern espanyol retalli ara en drets socials. Per al representant d'APPS, el final de la retroactivitat també està relacionat amb la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que a l'abril va obligar la Generalitat a pagar a un gran depenent 2.435 euros, l'import corresponent als cinc mesos durant els quals no se li va permetre presentar la sol·licitud.

Segons Mallorens, les administracions tenen por que hi hagi moltes més sentències en aquest sentit. A Catalunya hi ha 42.756 persones amb discapacitat intel·lectual, que, segons recorda APPS, abans de les noves mesures "ja patien els efectes de la crisi".

Estalviar en protecció social no és la solució a la crisi, sinó que pot agreujar-la, insisteix la presidenta de la Taula d'Entitats: "Cada cop hi ha més gent en risc d'exclusió social. El Banc d'Aliments ha hagut d'incrementar un 40% les seves reserves i les entitats no donen l'abast". Guiteras alerta que la vulnerabilitat pot provocar conflictes entre els grups socials amb més problemes econòmics.