Público
Público

La universitat es prepara per prendre el relleu

Els estudiants es mobilitzen per escalfar la vaga de dijous vinent

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Els estudiants de les universitats públiques catalanes van donar ahir el tret de sortida a les mobilitzacions prèvies a la vaga de dijous vinent, quan estudiants, professors i personal d'administració i serveis prendran el relleu als treballadors de la sanitat.

Tant al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra com a la Facultat de Polítiques i Sociologia de la Universitat Autònoma, ahir al vespre van començar ocupacions que duraran fins dijous, quan es marxarà en columna des de diverses facultats fins a la plaça Universitat, on s'ha convocat una manifestació a les 18.00 h. Al migdia, els estudiants de la Universitat Autònoma van tallar l'AP-7 en senyal de protesta.

Alumnes de la UPF i de la UAB ja fan ocupacions abans de l'aturada de classes

La vaga del dia 17 es va convocar en una assemblea general de tots els sectors de les universitats públiques catalanes organitzada per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) el 8 d'octubre. Des de llavors s'hi han sumat el comitè d'empresa de professors contractats de la UAB, l'assemblea de treballadors de la UPF i el sindicat CGT. Els sindicats majoritaris han optat per no sumar-s'hi, tot i que alguns dels seus delegats participen en la PUDUP. Quant als estudiants, convoquen, a més de les diverses assemblees de facultat, els sindicats SEPC, AEP, AJEC i el Sindicat d'Estudiants.

Els motius que exposen per convocar la vaga són 'la baixada de la qualitat docent, la massificació a les aules, la precarietat de la recerca i la impossibilitat que sectors cada cop més grans de la societat catalana accedeixin a l'educació superior'. Atribueixen aquests problemes al fet que la universitat estigui 'al servei del mercat i no de la societat' i afegeixen, en previsió d'un curs reivindicatiu, que la vaga 'serà pròleg, no epíleg'.

Els convocants diuen que la vaga serà un 'pròleg' a les reivindicacions

A la UPF la comunitat universitària ha preparat un calendari d'activitats formatives i informatives prèvies a la vaga que van començar ahir amb un debat sobre el moviment estudiantil a Xile organitzat pel Centre d'Estudis sobre els Moviments Socials, i amb una xerrada sobre ocupació d'espais públics a càrrec de l'antropòleg Manuel Delgado.

Mentrestant, una comissió de la PUDUP ultimava els detalls de la manifestació de dijous. Cada grup prepara la vaga de forma autònoma i el 17 de novembre duran a terme activitats molt diverses. A la Universitat de Barcelona s'hi faran classes alternatives fora de les aules, alguns grups faran protestes al carrer i altres es proposen baixar la reivindicació al metro.

Els organitzadors es mostren especialment satisfets pel fet que hi hagi mobilitzacions convocades a la Universitat de Girona, on una assemblea amb un centenar de treballadors va decidir sumar-se a la vaga, i a la Universitat de Lleida, normalment aïllades de les mobilitzacions, que se centren a la capital. A diferència de Barcelona, les manifestacions a Girona, Tarragona i Lleida tindran lloc a les 12.00 h. També s'han sumat a la vaga els estudiants del SEPC al País Valencià i les associacions de la xarxa Estudiantes en Movimiento arreu de l'Estat.

Un grup d'estudiants també talla l'AP-7com a senyal de protesta

L'Assemblea d'Estudiants de Secundària els futurs universitaris, creada fa quatre anys per protestar contra el pla Bolonya, també participarà en la manifestació de dijous vinent contra les retallades. Els estudiants de l'IES Francesc Macià de Cornellà ocuparan el seu institut el dia 16, tal com ja van fer per primer cop ara fa un mes.