Público
Público

La Universitat Progressista busca respostes a la crisi

El president Montilla inaugura la sisena edició de la UPEC a la UB

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

La sisena edició de la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (UPEC) va engegar ahir, a la Facultat de Geografia i Història de la UB, amb el rerefons de la crisi econòmica mundial i la resposta que l'esquerra política i social ha de donar per superar-la.

El president de la Generalitat, José Montilla, va afirmar, a l'acte d'inauguració de la UPEC, que la 'irresponsabilitat' dels mercats financers 'l'hem pagat tots', i que a les esquerres els pertoca liderar els canvis per superar la crisi econòmica 'apostant per l'economia verda sense sotmetre l'activitat econòmica al dictat de determinats dogmes'.

La conferència inaugural va anar a càrrec de José Antonio Martín Pallín, magistrat del Tribunal Suprem i comissionat de la Comissió Internacional de Juristes. La ponència del magistrat gallec, dedicada a la transició de la justícia espanyola, va estar marcada per la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut de Catalunya.

Per Martín Pallín, el 'càncer de la democràcia' és la creixent politització de l'estament judicial. 'La politització està causant estralls en un òrgan que hauria de ser independent'. Si els jutges són polititzats, va afirmar Martín Pallín, es contribueix a la degradació de la democràcia i a la desafecció de la ciutadania cap als poders polítics i judicials.

Els màxims representants de CCOO i UGT a Catalunya, Joan Carles Gallego i Josep M. Àlvarez, van reflexionar sobre els valors del sindicalisme en el món globalitzat, apostant per augmentar els lligams globals de les organitzacions sindicals d'arreu del món, una opció que, segons Joan Carles Gallego, 'és la manera de fer front al liberalisme econòmic i promulgar un sistema productiu sostenible amb el medi ambient'.

Al congrés de la Confederació Sindical Internacional celebrat fa dues setmanes a Vancouver es van aprovar diversos preceptes que han de guiar la tasca dels sindicats d'arreu del món. Feina decent per a tothom, eliminar les desigualtats en el món laboral o serveis públics de qualitat i accés universal eren algunes d'aquestes premisses, sota les quals, va dir Gallego, 's'ha produït la convocatòria de vaga general pel proper 29 de setembre.

Per tots dos sindicats, la reforma laboral del Govern de Zapatero 'augmenta la feblesa i la inseguretat dels treballadors enfront els empresaris'. 'Hem passat de fomentar la inversió i donar suport a les persones sense feina a les restriccions de drets i les retallades de despesa pública', va lamentar el líder de la UGT de Catalunya, Josep M. Àlvarez, que va afegir que s'està deixant de considerar els ciutadans com a 'subjectes de drets' per passar a ser 'consumidors'.

Tant Gallego com Àlvarezvan coincidir a dir que la despesa pública no ha de ser considerada com un cost, sinó com una inversió que ha de garantir el desenvolupament social dels ciutadans. Pel secretari de la UGT de Catalunya, la solució passa per fomentar la producció amb valor afegit a les empreses i la formació laboral dels joves.