Público
Público

La UPC es veu incapaç d'assumir les retallades

El rector creu que la reducció posa en perill "l'activitat" de la universitat

ROSA FERNÁNDEZ

La qualitat de la universitat pública catalana està en perill. Ja fa mesos que els centres alerten que les retallades imposades pel Govern són incompatibles amb el manteniment de l'excel·lència i ahir va ser el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Antoni Giró, qui va evidenciar la difícil situació que pateix l'educació superior.

Giró va alertar que la UPC no podrà assumir enguany les retallades del Govern, del 22%, i al mateix temps mantenir l'actual nivell d'excel·lència del centre. En vista d'aquesta situació, va explicar que, abans que acabi l'any, proposarà un pla de viabilitat a la Generalitat per equilibrar els comptes.

Antoni Giró diu que s'hauria d'acomiadar 300 professors per quadrar els comptes

La UPC va aprovar un pressupost de 343,15 milions d'euros per al 2011. Però el mes de març el Govern va comunicar a les universitats que reduiria la transferència corrent, que en el cas de la UPC suposa 37,8 milions d'euros menys.

Les retallades empitjoren si es té en compte que l'executiu també ha reduït el pla plurianual d'inversions universitàries, fet que suposa que la UPC deixarà de rebre 5,2 milions d'euros, un 75% menys que l'any passat. A tot això cal sumar-hi els 21 milions que la Generalitat deu a la UPC.

El rector va qualificar la situació de "greu". Per això, el dia 22 passat va convocar una reunió extraordinària del Consell de Govern, on es va redactar un document en què s'encomanava al rector i el Consell Social informar a la Generalitat que la UPC ja ha dut a terme mesures d'ajustament i "no pot assumir" la disminució de la transferència corrent "en els termes proposats unilateralment".

El responsable considera que s'està posant en perill el nivell acadèmic

El document, crític amb la manca de diàleg del Govern, també exigeix respecte a l'autonomia universitària, que s'està deteriorant, alhora que augmenta el control polític per part de l'executiu.

Segons Giró, la retallada l'obligaria a acomiadar fins a 300 treballadors, cosa que va considerar "impossible per mantenir l'activitat". En aquest sentit, Giró va recordar que bona part de l'estructura laboral del centre és personal fix i que en el cas dels professors associats, la UPC no pot fer una reducció com altres universitats perquè estan adscrits a l'Escola d'Arquitectura i els acomiadaments afectarien la qualitat dels estudis.

Entre les mesures d'estalvi que ja ha implantat la UPC, s'han reduït en tres milions d'euros les despeses de personal i Giró va explicar que té previst arribar als cinc milions en el proper curs. Això es farà a través d'un "procés de microcirurgia" mitjançant el qual no es renovaran jubilacions, substitucions o baixes per evitar acomiadaments.

Giró va avisar que el Govern d'Artur Mas "ha d'ajudar-nos legislant adequadament o no tindrem marge de maniobra". A més, el rector va demanar a l'executiu que digui "de manera molt clara" quin és el model universitari que es vol instaurar per poder treballar conjuntament amb la resta de centres públics catalans per assolir-lo.