Público
Público

Vic només delatarà els sense papers amb causes pendents

Segons el regidor d'Acció Social i Ciutadania, Joan López Carol (ERC), 'romandre al país sense visat no és un delicte pròpiament dit'

IRENE SEGALÉS

L'Ajuntament de Vic va decidir al ple d'ahir que, a partir d'ara, només comunicarà al Cos Nacional de Policia aquells casos d'immigrants irregulars en què, durant el procés de tràmit del padró, es detecti que hagin comès un delicte. Segons el regidor d'Acció Social i Ciutadania, Joan López Carol (ERC), 'romandre al país sense visat no és un delicte pròpiament dit'. Per això, a partir d'ara, només s'informarà de persones amb causes pendents o possibles delictes de falsedat de passaport o documental, o de suplantació de personalitat.

L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU), va encetar la polèmica del padró quan el desembre passat va anunciar una ordre interna per no registrar els estrangers en situació irregular. L'Ajuntament es va fer enrere després que un dictamen de l'Advocacia de l'Estat aclarís que aquesta era una mesura il·legal. Amb tot, l'alcalde va instar l'Estat espanyol a complir la llei d'estrangeria i va reclamar més ajudes per als municipis amb percentatges elevats d'immigrants, com el cas de Vic, on arriba al 25% .

A principis d'abril, Vila d'Abadal feia públic que el consistori seguiria empadronant totes les persones que ho sol·licitessin però que comunicaria a la Delegació del Govern central a Catalunya els casos que presentessin dubtes sobre la seva identitat o sobre la situació de residència al país. A partir de la denúncia, la Delegació podria iniciar el procediment d'expulsió o bé tramitar el permís de residència.

Segons dades de l'Ajuntament, des del desembre del 2009 i fins aquest abril, l'Oficina Municipal d'Acollida de Vic va empadronar més de 1.000 persones, de les quals 23 estaven en situació d'irregularitat. Tanmateix, el consistori no ha facilitat dades de quantes comunicacions s'han fet a la Delegació del Govern central des que es van posar en marxa les noves mesures.

Justament, dimarts passat, dos veneçolans residents a Vic van denunciar que havien estat empresonats durant 14 dies en un centre d'internament d'estrangers quatre dies abans d'aconseguir el certificat d'arrelament. El seu advocat va dir a Efe que està convençut que quan van firmar el seu contracte de lloguer 'es va activar algun mecanisme'. Fonts de la policia asseguren que no hi va haver cap tipus de delació.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias