Público
Público

Victòries contra el càncer

El tabaquisme femení llasta els bons resultats de la sanitat catalana contra la malaltia

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

La mortalitat per càncer de mama, el més freqüent entre les dones, s'ha reduït en un 2,7% i actualment és un dels que presenta un nivell més alt de supervivència, amb un bon pronòstic per al 81% de les afectades. En el de pròstata, el més comú entre els homes, també ha baixat la mortalitat en un 2,6%. Les dades, donades ahir per la consellera de Salut, Marina Geli, són positives en tots els tipus de càncer. L'única que trenca aquesta tendència fa referència a la mortalitat provocada pel càncer de pulmó en la població femenina, que ha augmentat fins a arribar al 4,8%.

Unes 240.000 persones pateixen càncer a Catalunya. Les previsions apunten que aquest any se'n diagnosticaran 24.000 casos nous entre els homes i 16.000 entre les dones. 'Ara és molt important seguir amb les campanyes de prevenció, sobretot les que insisteixen en la necessitat de deixar de fumar. El càncer de pulmó és dels més letals i en els últims temps està afectant especialment les dones', remarca Joan Albanell, cap del servei d'oncologia de l'Hospital del Mar i membre de la junta directiva de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM).

Millors tractaments i diagnòstics precoços expliquen la reducció

En qualsevol cas, després de conèixer les dades recollides per la conselleria, Albanell va voler destacar que 'anem en la bona direcció', i que l'atenció oncològica als hospitals catalans està al nivell dels estàndards europeus. 'Hi ha una millora discreta, però contrastada', va afegir l'especialista.

La reducció de la mortalitat dels malalts de càncer s'explica, segons la consellera de Salut, per la millora en els tractaments i els programes de detecció, sobretot en els casos de càncer de mama i pròstata, en què els controls són cada cop més generalitzats. En el cas del primer, cobreixen en l'actualitat totes les dones de 50 a 69 anys, que es fan mamografies biennals.

'Anem en la bona direcció', confirma el doctor Joan Albanell

Geli també va presentar els resultats del programa de diagnòstic ràpid per als tumors de mama, pulmó i colo­rectal. Durant el 2009, aquest circuit va atendre 17.623 casos. Entre els de mama i pulmó, el 40% van ser diagnosticats de càncer. El percentatge va ser d'un 28% entre els afectats per càncer de còlon.

La mitjana de dies que passen entre l'entrada al programa, per una sospita fonamentada de càncer, fins a l'inici del tractament, se situa al voltant de trenta, va confirmar el Departament de Salut. Aquest període s'incrementa fins als 36,7 dies en els casos de càncer de pulmó, 'atesa la complexitat del seu estudi'.

El tractament tarda uns trenta dies a començar des del diagnòstic

El càncer de pulmó és, juntament amb el de fetge i pàncrees, el que té una evolució més negativa. Segons les dades fetes públiques ahir, al cap de cinc anys de diagnosticar-se només un 5% dels malalts ha aconseguit superar-lo.

Per aquest motiu, la consellera va insistir en la necessitat de reduir el consum de tabac, sobretot entre les dones, tal com està passant entre els homes des de la dècada dels vuitanta del segle passat. La raó per la qual la població femenina patia menys incidència d'aquest tipus de càncer és que van començar a fumar més tard, amb la democràcia, va explicar Geli.

Pel que fa als nens amb càncer, la conselleria va confirmar que actualment aquesta malaltia és la primera causa de mortalitat infantil, amb 206 menors de 18 anys morts l'any 2008. La bona notícia és que 's'han produït menys casos dels esperats', segons el Departament de Salut, i que la tendència s'ha estabilitzat.

Finalment, la consellera va referir-se a l'increment de les activitats relacionades amb les cures pal·liatives, que han augmentat un 28% des del 2005. Segons el seu departament, gairebé nou de cada deu persones amb una malaltia oncològica van rebre aquest tipus de tractament. El percentatge situa Catalunya al capdavant del desenvolupament d'aquest tipus d'atenció.