Público
Público

La votació del burca causa una trifulga al Parlament

Els diputats es fan un embolic amb la moció

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

La vintena escassa de burques que segons la Generalitat hi ha a tot Catalunya van tornar ahir a ser notícia. El Parlament havia de votar una moció presentada pel PP destinada a instar el Govern central a fer les reformes necessàries per prohibir-ne l'ús. Atesa la majoria del tripartit, la qüestió no havia de portar gaire cua després de les intervencions dels grups al debat. Però un error de misteriosa naturalesa en les votacions va convertir el tràmit en una autèntica trifulga.

Contra tot pronòstic, el punt va ser aprovat amb 56 vots a favor, 53 en contra i dues abstencions, en una votació en què no es van enregistrar una vintena dels 131 parlamentaris que hi havia presents. La situació va provocar un seguit d'imatges insòlites a la cambra catalana. Burles, crits i riures van provocar un autèntic rebombori que es va allargar durant uns minuts, els que va trigar el president del Parlament, Ernest Benach, a prendre una decisió. Després de reunir-se amb la mesa del Parlament, on el tripartit va imposar la seva majoria de quatre a tres, va anunciar que repetiria la votació davant la 'sospita fonamentada' que hi havia hagut un 'error tècnic'. Tanmateix, va anunciar l'elaboració d'un 'informe tècnic' per aclarir els fets.

La decisió va indignar CiU i PP, que es van negar a participar en la nova votació la moció va ser refusada amb els vots del PSC, ERC i ICV-EUiA i van denunciar que l'errada no havia estat tècnica, sinó humana. De fet, les sospites dels grups conservadors assenyalaven la portaveu d'ERC, Anna Simó: segons la seva versió, la diputada hauria oblidat la seva funció d'indicar al seu grup el sentit del vot perquè estava fent befa de l'error en la votació que acabava de cometre la convergent Irene Rigau.

La proposta del PP, que ha liderat a tot l'Estat una campanya contra el burca que ha incomodat els partits progressistes, demanava la prohibició dels 'vestits o accessoris que cobreixen totalment la cara' tant a 'la via pública com als edificis i equipaments públics'. La iniciativa popular instava també el Govern a donar suport als ajuntaments que ja han votat als seus plens municipals contra aquests vestits pràcticament sense ús a Catalunya. 'Per què no podem dir en aquest país que no acceptem les presons mòbils que degraden i invisibilitzen les dones?', es va preguntar el diputat Rafa López.

La socialista Consol Prados va criticar el PP perquè no volen 'afrontar els reptes de la immigració', va acusar els populars de 'recrear-se' en el conflicte i de no tenir 'cap escrúpol per enfrontar els pobles ni utilitzar el bé més preuat que hi ha, que és la convivència'.

També ahir va saber-se que l'Ajuntament de Lleida sancio­narà amb multes d'entre 30 i 600 euros la utilització de vel integral o qualsevol element que cobreixi el rostre als equipaments municipals. Avui, en el ple, s'aprovarà la modificació de tres articles de l'Ordenança de Civisme i Convivència que han de permetre regular aquesta prohibició. La tinent d'alcalde del consistori, Marta Camps, va destacar que l'esperit de la regulació 'no és sancionador, sinó pedagògic', i que només es multaran els 'reincidents' que no obeeixin la futura normativa.