Público
Público

Ciutat Vella no vol més hotels

El districte no donarà més llicències però els veïns diuen que és massa tard i preparen protestes

JORDI MUMBRÚ

S'ha arribat al límit. El Districte de Ciutat Vella ja no donarà més llicències per construir més hotels, segons es desprèn del pla d'usos que va aprovar ahir la comissió de govern de l'Ajuntament de Barcelona i que es discutirà al proper ple, a finals de mes. Els veïns consideren que aquesta limitació arriba massa tard i que a Ciutat Vella, especialment en alguns barris determinats, ja hi ha massa hotels i apartaments turístics. Per denunciar-ho han preparat diferents protestes per aquest cap de setmana.

La nova regidora del districte i portaveu municipal, Assumpta Escarp, va explicar ahir que el pla d'usos, que afecta tots els establiments públics del districte, és obra d'Itziar González, la regidora de Ciutat Vella que va dimitir al mes d'abril. Escarp va dir que el document s'ha pactat amb veïns i els partits polítics i que, a diferència d'altres plans d'usos que han quedat en no res, aquest 'és aplicable'.

Als barris Gòtic sud i Raval ja no es poden obrir més espais d'oci

El pla divideix Ciutat Vella en tretze zones i, en funció de l'oferta actual, posa condicions o limitacions a qualsevol local públic que s'hi vulgui obrir o ampliar (com hotels, bars, supermercats o discoteques).

A les zones on ja hi ha més oferta, com el Gòtic sud i el Raval, ja no es podran obrir nous locals públics i es donaran moltes facilitats als propietaris que vulguin traslladar el seu negoci a una altra part del districte menys densificada, com al Front Marítim o la Ciutadella. Però dins del pla, el punt més restrictiu és el referent a l'obertura de nous hotels a tot el districte. A Ciutat Vella hi ha 41 hotels, 50 edificis que funcionen com a apartaments turístics i 75 pensions. En total hi ha 13.360 places hoteleres. A més, hi ha 10 hotels més que ja tenen la llicència per obrir, perquè la van demanar abans de l'abril del 2009, quan es va començar a tramitar el pla d'usos, i tres que estan pendents d'aprovació. I aquest és el sostre hoteler de Ciutat Vella, segons l'ajuntament.

L'ajuntament facilitarà el trasllat de locals a les zones on n'hi ha menys

A partir d'ara, l'única opció possible per obrir un hotel a Ciutat Vella serà tancar-ne un altre, segons va explicar Escarp. En el cas que algun empresari vulgui ampliar les seves instal·lacions, el criteri serà el mateix: caldrà tancar un hotel existent per afegir aquelles places a un altre establiment.

La casualitat ha volgut que la setmana en què s'aprova la tramitació del pla d'usos coincideixi amb dues protestes veïnals contra la pressió hotelera, que se celebraran dissabte i diumenge. Un dels organitzadors, Albert Sancho, va denunciar que a Ciutat Vella 's'han de reduir les places hoteleres' i no limitar-les, com preveu el pla d'usos, que les entitats veïnals coneixen perfectament. Sancho va criticar que el districte té 'el 40% de les places hoteleres de tot Barcelona' i va assegurar que això ha comportat molts inconvenients als veïns, com l'encariment dels preus dels pisos, l'afectació al patrimoni històric, les pèrdues d'ús residencial del sòl i l'especulació. Segons va avançar a Públic, l'objectiu de la mobilització 'és denunciar els problemes i les conseqüències que comporta el gran nombre d'hotels'.

Pel que fa als apartaments turístics, només es donaran 656 llicències (la majoria ja estan atorgades) i es promourà que els apartaments estiguin agrupats. Actualment ja hi ha 50 edificis a Ciutat Vella que, en lloc de pisos per a veïns, només tenen apartaments per a turistes. La regidora de Ciutat Vella va explicar que hi haurà una moratòria de sis anys perquè els empresaris s'hi puguin adaptar. Tot i així, Escarp va recordar que la legislació en aquesta matèria depèn d'un decret que ha d'aprovar la Generalitat en breu. Un cop aprovat, tots els ajuntaments tindran sis mesos per adaptar les seves ordenances al text.

El president del grup municipal d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, va celebrar ahir la tramitació del pla d'usos, perquè suposa una 'congelació del creixement de places hoteleres al districte, de manera que se n'afavoreix la redistribució cap a zones amb menys impacte sobre el veïnat i l'espai públic o cap a altres districtes de la ciutat'. Gomà, que forma part del govern, també va destacar que 'no puguin ubicar-se en entorns on hi hagi més de tres hotels en un radi de 100 metres, ni puguin tenir més de 100 places, per evitar l'aparició de macrohotels al centre històric de la ciutat'.

El pla d'usos, segons Escarp, també ordenarà els locals que vénen alcohol que després es consumeix al carrer i permetrà a tots els establiments musicals incorporar música en directe. Els locals que exploten jocs d'atzar només podran obrir a la part del districte més propera al Paral·lel.

El districte confia que el pla d'usos farà més fàcil la vida dels veïns. També espera que molts empresaris aprofitin les facilitats que es donaran per tancar establiments a les zones on n'hi ha més i traslladar-los a altres punts. Segons una enquesta que va fer l'ajuntament, 4 de cada 10 propietaris van assegurar que si trobessin un local en millors condicions, traslladarien la seva activitat. El sondeig també destaca que el 52,2% dels propietaris d'establiments de Ciutat Vella estan a favor de la limitació d'obertures de nous establiments. En aquests casos, les limitacions beneficien molt els propietaris que ja tenen establiments perquè tenen la seguretat que no els vindrà nova competència.

A més del pla d'usos, la comissió de govern també va aprovar destinar l'Illa Phillips com a Centre de Creació de Dansa i la fàbrica Oliva Artés com a nova seu del Museu d'Història de la Barcelona Contemporània. Finalment, la comissió també va donar compte de les obres d'ampliació de La Violeta de Gràcia i va aprovar fer una llar d'infants al carrer Perú.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias