Público
Público

Què explica la biografia d'un nano de 20 anys?

Bojan, Messi, Alexis i Ibrahimovic estrenen memòries

R. V. A.

'Acabo de fer la meva última roda de premsa com a jugador del Barça i tinc una sensació ben estranya: de felicitat i nostàlgia, tot a l'hora. Ara que estic a punt de pujar a l'avió que em portarà a Roma, ara que ja sé a quina porta d'embarcament m'haig de dirigir, em ve al cap una pregunta: com he arribat fins aquí?'. Així comença Bojan Krkic la seva autobiografia, Bojan Krkic. El meu Barça. Un relat entranyable, personal, però, sobretot, amb referències, amb moltes referències al futbol.

El davanter rememora entrenaments, partits, gols... Un tret que diferencia la majoria d'autobiografies de futbolistes respecte a les biografies escrites en tercera persona per d'altri, on la part humana o personal dels jugadors té més presència que el relat esportiu.

Bojan relata el seu traumàtic pas al professionalisme, amb només 17 anys. Reconeix haver rebut 'més d'una puntada de peu a destemps durant els entrenaments i algun crit fora de lloc' dels seus propis companys de vestidor. I revela, fins i tot, un episodi de marejos, que es va allargar quatre mesos, conseqüència d'aquesta situació de pressió. 'El cos deia prou', assegura.

El llibre de Leonardo Faccio Messi, el chico que siempre llegaba tarde [y hoy es el primero] retrata, en canvi, el vessant humà del millor jugador del món. Faccio fa el perfil de l'argentí a partir de converses amb familiars, amics, companys d'equip o mestres de La pulga. També transcriu una breu entrevista amb el futbolista. 'Un noi tímid, petit, d'aparença fràgil' a qui bàsicament li agrada jugar a futbol i dormir.

Més enllà dels detalls ja coneguts de la infantesa de Messi, sorprèn la crua trobada de Faccio amb els avis paterns del davanter. L'àvia, Rosa Pérez Mateu, filla d'agricultors catalans, reclama que no té cèntims ni per arreglar-se les dents. Descrit el futbolista com un nano molt tímid, Faccio revela, en canvi, que des de jovenet Messi no ha tingut cap problema per tenir relacions amb dones. I dedica gairebé un capítol a Matías, el germà mitjà de l'estrella, de qui apunta problemes amb les drogues.

La família serveix també al periodista Sique Rodríguez per 'retre un homenatge a l'actual plantilla del Barça'. 'Educats per guanyar pretén ser també un record per a tots els seus pares', explica. Rodríguez conversa amb el pares d'Iniesta, Xavi, Fontàs i Pedrito. Amb el pare de Messi, el de Cesc i el de Thiago. I amb la mare de Gerard Piqué.

Danilo Díaz y Nicolás Olea han publicat a Xile Alexis, el camino de un crack. Una biografia del nou jugador del Barça, molt menys polèmica, això sí, que Jo sóc Zlatan Ibrahimovic, l'autobiografia del futbolista del Milan, molt crític amb Pep Guardiola.

Más noticias