Público
Público

Govern i PSC obren una nova etapa sense acords

Navarro ofereix a Mas un gran acord de governabilitat

ALBERT MARTÍN VIDAL

Les fotografies de la trobada entre Artur Mas i Pere Navarro demostren que no es van prendre un te. Tampoc no vestien de blanc ni duien raquetes sota el braç. Però la trobada va estar marcada per un exquisida cordialitat britànica, més pròpia de Wimbledon que dels escenaris de la política catalana.

El president de la Generalitat i el primer secretari del PSC van mantenir la seva primera trobada en plena negociació de l'executiu amb els grups sobre els pressupostos del 2012. Sense eleccions a tres anys vista, l'actual discussió apareix com un dels moments més importants del que queda de legislatura. No obstant això, Mas i Navarro van preferir parlar d'acords estratègics sense referir-se als comptes.

Navarro avisa CiU que no creu en la 'geometria variable'

Va ser el nou líder dels socialistes qui va plantejar l'oferta de més pes en una trobada que es va allargar durant una hora i mitja. El dirigent del PSC va oferir a Mas un gran pacte de país entre les dues principals forces polítiques de Catalunya que liquidi l'estratègia de geometria variable del Govern, consistent a alternar pactes amb els socialistes, el PP i ERC.

'Com a principal partit de l'oposició, ens volem posar al costat del Govern per treballar', va assegurar Navarro, que va insistir una vegada i una altra que el PSC és la segona força del Parlament. El líder dels socialistes va recordar el pacte d'investidura 'incomplert' del passat mes de desembre per mirar d'atraure CiU a un acord global.

Navarro va fixar quatre condicions per tirar endavant aquest projecte sociovergent. En primer lloc, demana un canvi en la fiscalitat per apujar algun impost, mesura que podria passar per recuperar successions. També en l'àmbit econòmic, va demanar que s'emprenguin mesures destinades no només al control del dèficit, sinó també a la recuperació econòmica i la creació de llocs de treball. En l'àmbit social, Navarro exigeix el 'manteniment de l'Estat del benestar' i de la cohesió social. Navarro va evitar mostrar-se escèptic, tot insistint que el to havia estat 'cordial i de treball', i que la voluntat expressada era la d''iniciar una nova etapa de diàleg'.

El Govern no es planteja renunciar a PP i ERC i demana suport al pacte fiscal

Per explicar la seva voluntat d'arribar a un gran pacte, el primer secretari del PSC va rei­terar que 'la situació del país és molt difícil'. I només va deixar anar una mínima advertència a Mas: 'No estem per la geometria variable'.

Davant l'actitud constructiva de Navarro, el president de la Generalitat va aportar també un document amb cinc aspectes en què els dos grans partits es poden posar d'acord: la futura llei de consultes populars no referendàries, la reforma de la llei electoral, la llei de governs locals i d'organització territorial i l'acord nacional per a la cultura.

Però per sobre de tot, el president va convidar el PSC a sumar-se al front català que reivindica el pacte fiscal. Navarro va plantejar, com a resposta, un 'pacte fiscal federal' i va insistir en l'oferta de 'diàleg'. I el president, segons el portaveu del Govern, Francesc Homs, no té intenció d'abandonar la geometria variable.

Tot plegat en un ambient de gran cortesia: podria semblar un diàleg de sords; són els aires de la nova etapa.

Más noticias