Público
Público

El Govern se sotmet al PP i obre la porta a més retallades

Els conservadors forcen l'executiu de Mas a matisar i ajornar la taxa turística, que havia d'aportar 100 milions

ALBERT MARTÍN VIDAL

'Hem tocat os'. Amb aquesta gràfica expressió va anunciar Artur Mas el passat mes de novembre un cert canvi de rumb en les polítiques econòmiques de l'executiu català. El seu pla passava per frenar les retallades i recaptar més. L'executiu va posar sobre la taula un ventall de mesures, com ara l'encariment de serveis com el transport públic o l'aigua, on destacaven dues noves mesures: l'aplicació d'una taxa turística i el copagament farmacèutic.

Només 77 dies després d'aquell anunci, el Govern ha hagut d'acceptar un canvi de plans forçat pel seu soci preferent. El Partit Popular, que viu els mesos de més influència de la seva convulsa existència a Catalunya, ha aconseguit una nova rectificació en els plantejaments inicials de l'executiu que presideix Artur Mas. Els populars, sota l'eficaç direcció d'Alícia Sánchez-Camacho i Enric Millo, van preparar les negociacions amb el Govern parlant amb els empresaris turístics catalans, que van exposar-los les seves queixes i les seves propostes. Aquelles reunions van ser profitoses: el PP ha aconseguit que el sector del turisme vegi suavitzada i ajornada una taxa que no afectava els ciutadans catalans, sinó els visitants.

L'executiu avisa que el que no ingressi ho compensarà en altres partides

PP i CiU van arribar ahir al Parlament a un acord que afectarà també el copagament farmacèutic. Gràcies a les esmenes del PP de Catalunya, l'impost per a turistes no s'aplicarà abans de novembre d'enguany, cosa que deixa fora l'estiu, moment previst de màxima recaptació. En aquest sentit, els populars seguien negociant ahir que la data final de posada en funcionament de la mesura sigui el 15 de desembre.

A més, el partit que presideix Sánchez-Camacho ha aconseguit que als hotels de cinc estrelles i creuers la taxa no sigui de 3 euros sinó de 2,5; en els de quatre estrelles passaria de 2 euros a 1,25 a Barcelona i un a la resta de Catalunya. A la resta d'establiments no seria d'un euro sinó de 0,75 a Barcelona i de 0,5 a la resta del territori.

El PP es va reunir amb el sector turístic per preparar la negociació

A més, el PP vol establir un import màxim de quota, corresponent a set pernoctacions per persona, en lloc de les deu previstes en principi, i a dues persones per unitat d'allotjament, així com ampliar l'edat dels adolescents exempts de pagament, que passaria dels 12 als 16 anys.

El Govern va evitar ahir donar xifres exactes del cost que això suposarà per a les necessitades arques públiques. Sí que es pot recordar que, en total, l'executiu català tenia intenció d'obtenir 1.000 milions d'euros amb la totalitat de les mesures anunciades al novembre, i que en el projecte de pressupostos presentat pel conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, per la taxa turística es preveia ingressar 100 milions d'euros.

En el molt probable cas que no s'assoleixi aquesta xifra l'any vinent, el Govern haurà de quadrar els números apujant impostos o bé emprenent noves retallades. 'Certeses absolutes que no hi haurà més retallades, si som honestos, no les podem donar', va admetre ahir el portaveu del Govern, Francesc Homs.

En la línia del que el Govern ha fet des que CiU va arribar al poder ara fa un any i dos mesos, Homs va aprofitar la qüestió per carregar un cop més contra l'herència rebuda i l'executiu central. Així, va recordar que la previsió d'ingressos pel 2012 elaborada pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero era excessivament optimista i que quan van poder corregir-la no ho van fer, cosa que va afectar les previsions de la Generalitat.

Homs va evitar en tot moment entrar en detalls i aprofundir en el perjudici que l'acord d'ahir amb el PP pot tenir en la recaptació prevista per Mas-Colell. Tampoc no va fer cap esment de com es podrien compensar els ingressos que no arribaran, malgrat que sembla clar que l'aigua servirà per compensar-ho.

El portaveu es va mostrar obert a negociar els detalls de l'aplicació d'un cànon per captació d'aigua, que permetria augmentar els ingressos i fer front al deute milionari de l'Agència Catalana de l'Aigua, a la qual va situar 'a prop de la fallida'. Segons va dir, aquesta taxa no hauria d'encarir el preu que en paguen els consumidors i va avisar que l'executiu en negociarà l'import, però tenint sempre en compte que 'el límit de la negociació és que s'acabi complint l'objectiu de dèficit', de l'1,3% del PIB pel 2012.

'Això no té alternativa; quadrar el pressupost és el que dóna viabilitat a les polítiques de la Generalitat i si ho incompleixes, acabaran per no deixar-te diners', va remarcar.

L'acord entre PP i CiU inclourà també una rectificació en el copagament farmacèutic, tal com l'havia projectat el Govern de Mas. Aquesta mesura s'havia de dur a la pràctica mitjançant l'euro per recepta, que en un principi havia d'afectar igualment tots els malalts. Segons van avançar els populars, està molt proper l'acord per excloure del pagament les persones perceptores d'una pensió no contributiva i els beneficiaris del PIRMI, a més dels medicaments amb preu inferior a 1,67 euros. Per beneficiar els malalts crònics, tampoc es pagarà a partir de la recepta número 62. Ramon Espadaler, un dels negociadors de CiU, assegurava ahir que la negociació va per bon camí, tot i no donar-la per tancada. I va explicar que encara s'han 'd'introduir matisacions' a les esmenes del PP, tot reconeixent que la voluntat passa per acceptar que 'alguns col·lectius molt determinats' quedin exclosos d'aquesta forma de copagament.

El Govern no sap encara quina part dels 100 milions d'euros pressupostats com a ingressos per aquest concepte deixarà de percebre.

Joaquim Nadal, president del grup del PSC al Parlament i cap de l'oposició, va recordar que les mesures que projecten CiU i PP són lineals i no pas redistributives. 'És un acord que va directament contra els ciutadans i les institucions d'aquest país', va fer, per afegir que 'l'euro per recepta i altres taxes, com ara el cànon de l'aigua, són un perjudici greu per als ciutadans que ho passen pitjor'.

Respecte al copagament farmacèutic, Nadal va voler recordar que és una mesura que 'ataca directament el cor dels compromisos electorals i polítics d'Artur Mas en campanya i contradiu el que va dir en el debat d'investidura i en el de Política General del 2011'. No sembla probable que les seves paraules provoquin una marxa enrere: l'ascendència del PP sobre el Govern viu dies daurats.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias