Público
Público

El Govern veu en perill la previsió de dèficit del 2011

Si l'Estat no paga 750 milions compromesos es pot superar el 2,66%

 

ALBERT MARTÍN VIDAL

El Govern català treballa des de fa setmanes en el pressupost del 2012. Ha sondejat possibles aliats per aprovar-lo. Ha dit quines contrapartides està disposat a assumir i quines no. Ha pressionat el president del Govern central in pectore perquè li pagui el Fons de Competitivitat. I quan es troba immers en aquest procés, comença a assumir que pot no complir el pressupost del 2011.

Així ho va explicar ahir Francesc Homs, portaveu de l'executiu que presideix Artur Mas, que va admetre que el 2,66% de dèficit previst en els pressupostos d'enguany podria no ser complert si el Govern central no paga la dotació anual de la disposició addicional tercera de l'Estatut, que fa referència a inversions de l'Estat en infraestructures a Catalunya.

Els diners corresponen a la disposició addicional tercera

Segons Homs, el Govern donava 'per descomptat' que cobraria aquests 750 milions d'euros, perquè, segons va assegurar, existia un 'compromís formal' del Govern de Rodríguez Zapatero per fer efectiu aquest pagament abans de final d'any.

El portaveu va advertir que, si no es pogués comptar amb aquests ingressos, no només se'n veurien afectats 'el balanç i la liquidació final' dels comptes catalans, sinó que, a més, la Generalitat tindria 'un problema evident de tresoreria'.

Els dubtes sobre aquests fons alenteixen els comptes del 2012

L'executiu català tenia com a gran prioritat no endeutar-se més enllà del que té compromès. D'una banda pretenia combatre la sagnia d'interessos que paga l'administració pel seu alt nivell d'endeutament. De l'altra, volia marcar distàncies amb el Tripartit, al qual acusen d'una 'disbauxa' permanent en la seva gestió econòmica. El Govern sempre ha assegurat que CiU és una referència a escala europea i que va associada a un 'plus de confiança' en matèria econòmica.

De fet, el Govern va insistir molt a dir que, si no acceptava el nivell d'endeutament que li exigia el Govern central d'un 1,3%, era precisament perquè donava molta importància al compliment rigorós del seu pressupost. 'L'important del pressupost no és el dèficit que incorpora, sinó la seva execució', ha repetit Homs en els darrers mesos.

Però a més d'incomplir l'objectiu de dèficit, el Govern podria veure's obligat a endarrerir encara més la presentació del seu projecte pressupostari pel 2012. Homs va assegurar que la voluntat del Govern és presentar els pressupostos abans que acabi l'any, tot i admetre que hi ha una certa 'incertesa' que genera no només l'impagament dels 750 milions d'euros sinó també els 1.450 milions pendents del Fons de Competitivitat o els ingressos que puguin derivar-se de l'impost de patrimoni en cas que el PP decideixi mantenir-lo.

El portaveu es va referir també a la possibilitat de convocar una consulta ciutadana sobre el pacte fiscal com a mesura de pressió sobre el futur Govern espanyol. Francesc Homs va evitar posar una data a aquest referèndum i va restar importància al fet que ERC el vulgui celebrar abans de la negociació a Madrid, i no pas després, tal com pretén l'executiu català. 'Estem en la mateixa línia', va dir.

Homs va manifestar també la intenció del Govern d'unir el PSC al front català per reclamar el pacte fiscal després que els socialistes celebrin el congrés que els ha de servir per triar la nova direcció. A més, va avisar el PP que els catalans sabran veure la importància d'un nou finançament: 'L'Estatut era més difós, aquí anem a una cosa molt concreta: els diners dels catalans'.

Más noticias