Público
Público

'Luigi', expulsat del PSC i amb gran poder als ajuntaments

L. DEL POZO

Luis García, Luigi, tenia dues vides: una de fiscal i una altra de real. La diferència eren els diners de què disposava. 'Té un elevant nivell de vida però declara un baix nivell d'ingressos', s'afirma en el sumari del cas Pretòria. També es diu que es podria haver embutxacat uns vuit milions d'euros per la seva intervenció 'en les operacions' urbanístiques Pallaresa (Santa Coloma de Gramenet), Niesma (Sant Andreu de Llavaneres) i Badalona.

Davant del jutge Baltasar Garzón, Luigi va explicar que al llarg de la seva vida havia treballat 'en tres àmbits': la promoció immobiliària, el mercat de compravenda d'art i la inversió en borsa. Però es va deixar allò que l'ha enriquit i el motiu pel qual ara està imputat: les relacions privilegiades i els tractes de favor. I aquí ocupa un lloc estel·lar l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz.

'Luigi' va guanyar vuit milions d'euros amb Pallaresa i Niesma

Per Luigi, Muñoz és un 'excel·lent amic' per darrere l'anomenava 'el señorito', amb qui parla 'dia sí i dia també'. Tanmateix, Luigi va voler deixar clar en la seva declaració que la seva amistat amb l'exalcalde no es basava 'en l'interès'. 'Jo mai he fet', va dir, 'ni una sola factura de les meves empreses a l'Ajuntament de Santa Coloma'. I, en canvi, el sumari diu el contrari. Segons la informació de la Guàrdia Civil i de la Fiscalia, Luis García 'mantenia una relació privilegiada' amb l'exalcalde i intervenia en benefici propi 'de forma decisiva en la presa de decisions de transcendència econòmica' per a l'ajuntament.

Tant tractava Bartomeu Muñoz d'excel·lent amic com de señorito'

De fet, en el sumari s'explica el seu modus operandi: 'Els ajuntaments aproven un projecte urbanístic que ha estat adjudicat a una empresa de l'entorn de Luis García, l'empresa adjudicatària mai realitza el projecte, simplement queda parat', i després d'un període de temps 'es produeix una modificació del pla urbanístic'. Aquesta modificació 'sempre és en benefici de l'adjudicatari i mai del municipi'.

De fet, es calcula que, per l'operació Pallaresa, l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet va deixar de guanyar en la 'revaloració' uns 13 milions d'euros. En el cas de Sant Andreu de Llavaneres, es va calcular en uns quatre milions d'euros.

Si alguna cosa es desprèn de les declaracions dels imputats i dels testimonis és que Luigi estava aquí i allà, a Santa Coloma, però també a Sant Andreu de Llavaneres i a Badalona i, en canvi, ningú sabia exactament quins eren els seus càrrecs o quin era el seu lloc dins el PSC.

Luigi va ser diputat pels socialistes durant 12 anys, però l'acusació d'haver descapitalitzat la constructora AGT li va costar l'expulsió del partit. Malgrat tot, ell no pregonava aquest fet i preferia deixar que cadascú imaginés el que volgués.

Prova d'això és el que va explicar Antonio Jiménez, exregidor de Llavaneres, imputat en el cas: 'He sabut ara que va ser expulsat del partit', va dir Jiménez al fiscal. I no n'hi ha per menys. Tant ell com Luigi es van reunir per 'consolidar la posició de César Arrizabalaga (PSC) i preparar un projecte suficientment interessant' per guanyar les eleccions a l'alcaldia de Montcada i Reixac. I dit i fet.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias