Público
Público

Nou judici per l'incendi que va devastar el Berguedà el 1994

L'únic imputat, el responsable de manteniment de Fecsa, va ser absolt en un procés penal el 2007

 

CARMINA OLIVERAS

La comarca del Berguedà reviu, des d'ahir, un dels episodis més tràgics de la seva història: l'incendi que l'estiu del 1994 es va endur la vida de dues persones i va arrasar més de 20.000 hectàrees de bosc. El foc es va originar per unes guspires que van saltar d'una línia elèctrica ubicada al nucli de Gargallà (Montmajor) i va afectar fins a deu municipis diferents de la comarca, tot arrasant grans extensions de pinassa, masies, explotacions agrícoles, conreus i bestiar.

Després que el judici penal que es va celebrar el 2007 acabés amb una sentència de l'Audiència de Barcelona que absolia l'únic imputat del cas el responsable de manteniment de la companyia elèctrica Endesa, aleshores Fecsa, els afectats esperen ara poder cobrar les indemnitzacions amb l'obertura del judici civil, que des d'ahir se celebra a l'auditori de la Ciutat de la Justícia de Barcelona a causa de la gran quantitat d'advocats que hi prenen part. Es preveu que el macrojudici s'allargui fins al 21 de desembre. Les famílies consideren que el mal estat de la línia va ser la causa del foc i, en total, reclamen a Endesa entre 50 i 115 milions d'euros per danys, segons si es compten o no els interessos de demora.

Els afectats han recorregut a la via civil per cobrar les indemnitzacions

Les acusacions van intentar demostrar que la companyia no havia fet un manteniment correcte de la línia de mitjana tensió. Un dels testimonis, que vivia a prop d'on es va iniciar l'incendi, va explicar que queien espurnes en el punt on cremaven els camps de conreu.

Un representant de Fecsa, la companyia que en aquell moment explotava la línia i que després es va fusionar amb Endesa, va assegurar que l'incendi no va ser causat per un curtcircuit, tot i que va admetre que no s'havia fet un bon manteniment. La línia havia estat revisada l'any anterior, segons va dir, i s'havia netejat la zona per on passava la línia.

Aquest testimoni va dir que des dels anys vuitanta el recobriment amb PVC ja no s'utilitzava. En aquest sentit, alguns pèrits i testimonis apunten que el PVC de la línia es va reescalfar i podia haver causat les espurnes que van encendre els rostolls a l'inici del foc.

El foc va cremar 20.000 hectàrees en un dels pitjors estius d'incendis

L'incendi del Berguedà es recorda, encara ara, com un dels més devastadors, en un juliol en què els incendis van arrasar bona part de la Catalunya central. Aquell any hi va haver a Catalunya 1.217 focs que van cremar prop de 77.000 hectàrees, la majoria zones arbrades.

La situació meteorològica prèvia als focs va ser un dels principals detonants. Des del desembre del 1993, les temperatures màximes van ser superiors a la mitjana. També van afectar negativament les gelades de l'hivern anterior, que van comportar un augment de la massa vegetal al sotabosc. A tot això, cal afegir-hi la sequera provocada per uns mesos de poca pluja.

Tot plegat va convertir els boscos de la Catalunya central en autèntics polvorins. Al Berguedà només van fer falta unes guspires perquè la comarca quedés envoltada de flames.

Tot i que el judici penal del 2007 va absoldre l'únic imputat el responsable de manteniment de la companyia elèctrica, el jutge va considerar provat que el foc s'havia originat per unes guspires sorgides de la línia elèctrica que travessa Gargallà, i que hauria patit un sobreescalfament per causes que no es van poder determinar.

El jutge reconeixia que la línia no disposava de suficients mesures de seguretat contra possibles curtcircuits, però va absoldre l'acusat argumentant que no era part de la seva feina implantar noves instal·lacions, sinó que la seva tasca laboral es limitava al manteniment dels equipaments ja instal·lats.

Els perjudicats pels focs de l'estiu del 1994 del Berguedà esperen cobrar les indemnitzacions i poder girar full un cop s'acabi el judici civil, que arriba 17 anys després del gran incendi.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias