Público
Público

La pèrdua de prestacions agreuja la situació dels més vulnerables

Un informe de la Creu Roja revela que els aturats esgoten els subsidis sense poder trobar feina

 

JOÃO FRANÇA

Moltes de les persones que han perdut el seu lloc de treball acaben perdent també les prestacions amb les quals cobreixen les seves necessitats més bàsiques. El segon Observatori de Vulnerabilitat de la Creu Roja a Catalunya ha pogut constatar aquest fet, que es fa habitual en l'actual context de retallades socials, entre els beneficiaris dels seus serveis.

L'estudi que va presentar ahir la Creu Roja complementa el primer Observatori, presentat fa sis mesos, i, a més d'analitzar nous casos, fa el seguiment dels ja analitzats. El 48% dels enquestats consideren que, mig any més tard, es troben en una situació pitjor, sobretot per la pèrdua de prestacions. Tres de cada deu famílies han deixat de percebre la RMI i tres més ja han exhaurit les prestacions de l'atur.

En l'últim mig any, sis de cada deu casos han extingit l'atur o la RMI

L'entitat presenta una xifra preocupant. Enric Morist, coordinador de la Creu Roja a Catalunya, va assegurar que, segons els seus càlculs, al mes de maig hi haurà uns 300.000 catalans que no tindran cap tipus d'ingrés. En cas que es confirmi la situació, que considera 'terrible', resultaria en un greu problema d'exclusió social.

Una altra qüestió que preocupa la Creu Roja és l'exhauriment de la xarxa de suport familiar. Al maig un 22% dels enquestats confiaven en l'ajuda dels seus familiars, però ara en canvi només ho pot fer un 17%. L'estudi ho remarca com una conseqüència de la precarietat sostinguda en el temps.

És també rellevant el fet que més de la meitat de les persones d'aquest grup afirmin que la seva salut s'ha vist afectada pel fet de no tenir feina. La majoria pateixen ansietat i molts s'han vist afectats per la depressió. Morist va afirmar que 'els problemes de salut apareixen quan les persones no veuen sortida, per l'aïllament'.

L'entitat calcula que fins al maig hi haurà 300.000 catalans sense cap ingrés

El coordinador va voler trencar el tòpic relatiu als immigrants i va remarcar que 'només el 12% dels que cobren l'atur són immigrants, mentre que la seva aportació és molt superior'.

La situació d'alguns dels afectats és dramàtica. Anna Sabaté, una de les responsables de l'estudi, assegurava que 'hi ha gent que no aspira a un lloc de treball perquè no es pot pagar un bitllet de bus' i altres no es poden dedicar a la formació quan el que necessiten és aconseguir menjar.

Des de la Creu Roja van remarcar la importància de la formació perquè, asseguren, cada cop se'n requereix més per accedir a una feina.

'Hi ha gent que no aspira a un treball perquè no pot pagar-se el bitllet de bus'

Josep Marquès, president de la Creu Roja a Catalunya, va remarcar que amb rebre ajuts no n'hi ha prou. 'Hi ha d'haver quelcom que lligui la persona a la societat mentre estigui en aquesta situació', va assegurar en referència a les persones sense ocupació.

Morist va assegurar que 'totes les persones tenen dret a un mínim de subsistència', però va apuntar que han de 'pensar noves propostes'. Marquès va plantejar des de la Creu Roja una renda mínima 'lligada que els beneficiaris estiguin actius', en tasques de voluntariat, per exemple, perquè 'hi ha una gran demanda de suport social i moltes persones que no tenen res a fer'.

El coordinador Enric Morist va afegir que haurien d'anar amb compte per no confondre-ho amb treballs precaris o encoberts i va sentenciar que 'dignitat no és només cobrar un taló a final de mes, sinó ser útil a la societat'.

Más noticias