Público
Público

Pujol vota 'independència' en la consulta sobiranista

L'exdirigent nacionalista hi participa anticipadament

J. RAMÓN GONZÁLEZ CABEZAS

Dos dies després d'explicar públicament la seva evolució progressiva cap a posicions sobiranistes, l'expresident de la Generalitat i fundador de CDC, Jordi Pujol, va votar ahir a favor de la independència de Catalunya. L' esdeveniment, no tan simbòlic, es va materialitzar en forma del vot anticipat en la consulta popular convocada per al proper dia 10 per la plataforma independentista Barcelona Decideix.

En línia amb la llarga exposició feta dimarts a l'Institut d'Educació Contínua de la Universitat Pompeu Fabra, l'exdirigent nacionalista va dir ahir a Catalunya Ràdio que el seu vot a favor del dret a l'autodeterminació és conseqüència de no tenir ja 'arguments' contra la independència.

El fundador de CDC avala definitivament la nova línia política del seu partit

Jordi Pujol al·lega que l'evolució dels esdeveniments des de l'any 2000, coincidint amb la majoria absoluta del PP, fins a la polèmica sentència del Tribunal Constitucional, ha estat nefasta per a Catalunya. Tot i justificar la seva aposta per l'autonomia i la cooperació en la construcció d'un Estat modern i democràtic, compatible amb el fet nacional de Catalunya, Pujol afirma haver arribat a la conclusió que l'experiència ha estat fallida.

El pas que ha fet Pujol obre un escenari inèdit pel que fa a la decisió del seu successor. Artur Mas ja va dir en la campanya electoral que, quan arribés el moment, votaria la independència, però encara no ha dit si votarà. Tot i la seva condició de president de la Generalitat, Mas va suggerir que en tot cas ho faria com a ciutadà. Mentrestant, el seu partit ha cedit cinc locals per a la votació.

El pas de Jordi Pujol compromet la decisió d'Artur Mas sobre la votació

Josep Antoni Duran i Lleida, líder d'UDC, va declarar anit que entén i respecta el sentiment independentista de Jordi Pujol, però no el comparteix. 'Accepto la seva posició perquè té dret a rectificar els seus plantejaments anteriors; jo defenso la posició de l'Estat confederal', va afirmar el portaveu de CiU al Congrés. Duran ha afegit que tant el plantejament de Pujol com el seu són utopies, però que cadascú ha de defensar el que cregui, insistint en el respecte a l'opinió de l'expresident .

Poques hores abans, la diputada i vicepresidenta d'Unió, Marta Llorens, va afirmar que si Pujol hagués defensat sempre les tesis independentistes 'no hauria arribat a ser president' i 'Catalunya hauria perdut el millor president de la seva història'. La diputada d'Unió s'ha desmarcat obertament de les posicions de Pujol, que ha solemnitzat definitivament el seu aval a l'opció independentista, fet inèdit que dóna raons al gir sobiranista de CDC sota el lideratge d'Artur Mas.

La dirigent democristiana ha alertat que si CiU assumís com a pròpia la 'utopia' independentista, 'perdria la seva centralitat' política. 'Si CiU vol seguir governant en el futur, ha de tenir la capacitat d'oferir a la societat catalana un projecte d'avanç nacional viable i assumible per la majoria dels ciutadans', va dir en declaracions a Efe.

Duran discrepa però respecta l'opinió del president d'honor de la federació CiU

'No hem de renunciar al dret a decidir per aconseguir cotes més altes d'autogovern, però tampoc no podem deixar-nos portar pels que situen el debat sobre la independència com a centre i motor de la política catalana', ha afegit Llorens. La diputada d'UDC va afirmar que si Pujol hagués enarborat la bandera de l'independentisme, CiU hauria estat 'marginal' en l'espectre polític català. 'Demostraríem tenir molt poc seny si ara sortíssim a defensar plantejaments minoritaris, situant la independència com a únic camí d'avanç nacional'.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias