Público
Público

Ros es presenta oferint més democràcia interna

El candidat a succeir Montilla vol que el líder socialista sigui triat per tots els militants

ALBERT MARTÍN VIDAL

'El socialisme és potser la màxima llibertat, la màxima igualtat, la màxima fraternitat possibles a les persones que viuen en societat. I per assolir-ho no n'hi ha prou amb polítiques públiques, sinó que també cal que la moral i l'ètica de les persones canviïn paral·lelament'. Amb aquesta cita del malaurat Ernest Lluch va llançar ahir la seva candidatura el segon dels aspirants a dirigir la refundació del PSC.

L'alcalde de Lleida, col·leccionista de majories absolutes i principal càrrec electe dels socialistes a Catalunya ara per ara, va presentar ahir el seu projecte a l'aula magna de la Universitat de Barcelona, escenari, com va recordar, on es va iniciar en la seva època d'estudiant en el moviment antifranquista.

L'alcalde de Lleida també reclama un grup propi del partit al Congrés

A les primeres files hi havia destacats dirigents socialistes, com ara Joaquim Nadal, Jordi Hereu, Ernest Maragall i Montserrat Tura. Hi havia també Antoni Castells i Antoni Ciurana i diversos representants de l'anomenat sector blackberry, com Jaume Collboni, Rocío Martínez-Sampere o Laia Bonet. Però sobretot destacava, a dos metres escassos de Ros i en primeríssima fila, la figura de Miquel Iceta, que va ser fidel així al seu compromís de buscar la màxima unitat en la seva candidatura.

El candidat va basar la seva proposta en tres eixos que de moment cap dels seus rivals no ha explotat amb la seva insistència. D'una banda, va fer referència a la necessitat que el PSC sigui 'sobirà' i tingui grup propi al Congrés com quelcom d'irrenunciable. No obstant això, va admetre que en una primera fase de negociació amb el PSOE els socialistes catalans s'haurien de conformar amb la fórmula que va proposar a l'estiu juntament amb l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos: seguir sense grup propi però amb llibertat de vot a les decisions que afecten Catalunya.

Ros també es va distingir dels seus oponents per enviar un doble missatge sobre la democràcia interna al partit. D'una banda, es va mostrar partidari de triar el candidat a la Generalitat en unes primàries lliures, cosa que també defensen Navarro, Elena i Iceta. Però a més, va demanar que s'ampliï aquest procés per als alcaldables de les ciutats mitjanes i grans. L'alcalde de Lleida va ampliar la seva petició de més democràcia en el mateix congrés del PSC, tot demanant que en el futur tots els militants hi tinguin dret a vot, i no només els delegats.

Iceta s'escoltava des de la primera fila a qui serà un dels seus rivals

La sòbria intervenció de Ros va destacar també pel fet que va encetar el seu discurs de contingut parlant sobre immigració, una de les matèries que millors rèdits li ha donat a Lleida.

La petició de la gent gran

A la sortida de l'acte, Josep Guinot, delegat sectorial de la Gent Gran Activa del PSC, repartia fulls de protesta sobre el paper que juguen els més veterans al partit. Amb el títol Nosaltres també ens presentem!!!, reivindicava una 'major visualització i presència en els òrgans de direcció i en les llistes electorals' de la gent gran. En el document, els veterans del PSC es declaren decebuts amb la resposta que han trobat fins ara i demanen estar presents en la nova etapa.

Más noticias