Público
Público

Vic rebutja prohibir el burca per no fer el joc a Anglada

La resta de partits rebutgen la moció del partit d'extrema dreta

IRENE SEGALÉS

Plataforma per Cata­lunya es va quedar sola al ple d'aquest dimecres a Vic en la moció que presentava per prohibir el burca i el vel integral als equipaments públics. Però la formació d'extrema dreta sí que va aconseguir una petita victòria, que consisteix en el fet que, una vegada més, tots els mitjans comarcals, nacionals i estatals s'hagin fet ressò de les seves paraules i, tal com el seu líder Josep Anglada es vantava durant el ple, li tornin a fer publicitat.

El ple, doncs, es va celebrar en una sala de plens amb l'aforament complet en la qual, a més dels mitjans de comunicació, també hi havia un grup d'amics i simpatitzants ultranacionalistes i xenòfobs de Plataforma per Catalunya, com els regidors de la mateixa formació a Manlleu, el Vendrell, Olot i Manresa.

PxC també volia que es declarés persones no grates tots els immigrants

Al mig de tot aquest ambient, Josep Anglada va defensar la moció adduint la dignitat femenina i va assegurar que no és una moció racista ni xenòfoba, sinó de respecte i convivència.

Un missatge gens compartit

Així, segons Anglada, aprovant aquesta moció, a més de defensar les dones i adolescents musulmanes a les quals se'ls imposa aquest tipus d'indumentària, s'enviaria 'un missatge clar a una ideologia integrista que prolifera i que amenaça els valors de la democràcia'.

L'ajuntament portarà a la fiscalia la proposta racista d'Anglada al ple

El missatge d'Anglada no va convèncer cap altre partit del consistori vigatà, tot i que moltes formacions, com CiU, el PSC o ERC, han votat a favor d'aquesta prohibició en altres ajuntaments catalans. De fet, des de l'equip de govern, el primer tinent d'alcalde, el convergent Xavier Solà, va assegurar que l'únic que fa Anglada és 'enganyar constantment la gent'.

Tant Solà com la resta de grups de l'equip de govern han assegurat que Anglada només treu aquest tema per oportunisme polític i han explicat que hi votarien en contra, entre altres coses, perquè aquest tema s'ha de tractar en la renovació de l'ordenança de Convivència Ciutadana que s'ha d'elaborar en breu. De fet, ja s'ha creat una comissió per fer aquesta nova ordenança, i des de l'equip de govern l'han convidat a ser-hi per tractar el tema.

La resta de grups de l'oposició, la CUP i ICV, també han votat en contra de la moció. Laia Jurado, portaveu de la CUP, va argumentar que era 'un debat estèril i que no porta enlloc'. Els dos grups han explicat que a Vic aquest no és un problema gens habitual i han apostat perquè es treballi d'una manera individualitzada en cas que sigui necessari.

Persecució a l'immigrant

Després de perdre la primera moció, Plataforma per Catalunya va presentar-ne una altra en què demanaven que l'Ajuntament de Vic declari persona no grata els immigrants il·legals. Una proposta que la resta de grups pràcticament no han volgut ni debatre perquè, tal com deia Quim Soler, de la CUP, 'és la proposta més repugnant i xenòfoba que ha passat pel ple de Vic en tota la seva història'.

No obstant això, el mateix Soler va aprofitar aquesta moció per fer un crit d'alerta a l'equip de govern, al qual va recordar que havia 'posat els immigrants il·legals en el punt de mira amb el tema del padró'. 'Quan vosaltres apunteu, teniu el botxí al darrere que dispara', va afegir.

La resta de grups va fer pocs comentaris a la iniciativa xenòfoba, però tots van servir per subratllar la indignació que provocava que l'Ajuntament de Vic es veiés forçat a debatre una moció com aquesta.

El primer tinent d'alcalde, Xavier Solà, va assegurar que demanaria al secretari de l'ajuntament que traslladés a la fiscalia la pregunta de si aquesta moció 'compleix els paràmetres establerts pel Codi Penal'.

Va ser en aquest moment quan Anglada, envoltat del seu públic, va treure pit i va reptar Solà: 'Faci-ho, jo no em moc dels tribunals, el que passa és que ho guanyo tot, i quan més em persegueixen, més publicitat tinc'.

 

 

Más noticias