Els immigrants estan sent exclosos de rebre informació bàsica sobre la covid-19

Els immigrants estan sent exclosos de rebre informació bàsica sobre la covid-19

Joseba Achotegui. Psiquiatra

La gran crisi que està generant la pandèmia de la covid-19 està traient a la llum realitats problemàtiques de la nostra societat i una d'elles és el dèficit en les polítiques d'integració dels immigrants.

Perquè, quina mena d'informació reben aquests ciutadans en moments com els de la pandèmia, de gran incertesa i temor? Com se'ls està protegint?.

Admetent, amb prou matisos, que la pandèmia ens va agafar per sorpresa (en realitat era una cosa previsible) ara que ja ens hem mentalitzat, és urgent fer un pla per transmetre informació de qualitat sobre la situació sanitària a tots els membres de la societat. Urgeixen programes en les diferents llengües dels immigrants, com a mínim en les més utilitzades, explicant les mesures de protecció.

Explicaré com a exemple d'aquests dèficits d'informació als immigrants el cas d'una dona refugiada siriana que atenem, ara telefònicament, en el SAPPIR (Servei d'Atenció Psicopatològica i Psicosocial a Immigrants i Refugiats) a Barcelona. Quan fa unes setmanes, després de la fi del confinament, en el curs d'una sessió, li vaig plantejar que era bo que sortís al carrer, a l'aire lliure, que no es quedés a casa, em va respondre:

- "Miri doctor, que més m'agradaria, però no podem sortir, la policia ens multa si sortim".

- "Però com? -li vaig respondre-, si ja s'ha acabat l'estat d'alarma i la gent viatja entre províncies i fins i tot arriben turistes estrangers en avions. Com que no pot  sortir de casa a passejar?

La pacient es va quedar un moment callada i després va començar a avisar tota la família donant grans veus dient que ja podien sortir de casa, que no havien de seguir tancats...

Crec que l'anècdota recull molt bé la realitat de molts immigrants que han viscut desinformats, desconnectats de la societat d'acollida, una situació perillosa i angoixant com la pandèmia. És més, atès que no se'ls ha fet arribar informació des de les institucions, han quedat exposats al perill de tota mena de falses alarmes, fake news... que no han fet més que incrementar la seva incertesa i temor.

Cal tenir en compte que els immigrants aporten molt més a la societat que el que reben, exercint funcions vitals per a la comunitat, fent treballs de primera necessitat, moltes vegades perillosos, jugant-se el tipus per tots, tal com s'ha vist amb tota claredat en aquesta situació de pandèmia. Però és que a més, si només es posés en marxa un programa estructurat de regularització dels indocumentats es calcula que l'Estat recaptaria amb les seves cotitzacions a la vora de 2.000 milions d'euros. Només amb això ja podríem finançar un programa de rastrejadors de gran qualitat, la qual cosa ara està fent aigües. I així ens va.

Joseba Achotegui psiquiatra