Público
Público
METEOROLOGIA

El temporal de pluja i vent castiga el litoral català i amenaça Girona i les Terres de l'Ebre amb inundacions greus

El tancament dels centres educatius ha deixat sense classe 120.000 alumnes de primària i secundària, tots els del Maresme i més de 35.000 a les comarques de Girona. En aquesta darrera zona hi ha risc d'inundacions pel creixement dels rius Daró i Onyar, també hi ha risc a les Terres de l'Ebre. Les afectacions, però, són generalitzades a tot el territori, amb llevantades molt importants a la costa. 

Onades que sobrepassen l'espigó del Port Olímpic de Barcelona. EFE / TONI ALBIR
Onades que sobrepassen l'espigó del Port Olímpic de Barcelona. EFE / TONI ALBIR

PÚBLIC

Segon dia del pas del temporal Glòria a Catalunya i afectacions importants arreu del territori. Si la jornada de dilluns va estar marcada, sobretot, per les fortes ratxes de vent, durant el dimarts ha destacat la pluja intensa, que ha provocat un enorme creixement del cabal d’alguns rius, sobretot a les comarques gironines, el fort onatge, nevades importants i, a més a més, la continuïtat d'un vent molt fort. Entre d'altres qüestions, el temporal ha provocat que més de 120.000 alumnes de primària i secundària no hagin anat a classe, problemes de mobilitat en nombroses carreteres i en diverses línies de tren, llevantades en nombrosos municipis costaners -amb moltes platges que han quedat malmades o que, en casos extrems, s'han quedat gairebé sense sorra- i en un risc d'inundacions a les comarques de Girona pel fort creixement del cabal dels rius. 

En una compareixença a Girona feta a quarts de sis de la tarda, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha fet una crida a la precaució, sobretot a thtom que visqui "prop d'un riu", pel risc de desbordaments. També ha recomanat que es mantinguin tancades les escoles en nombroses zones del país, ja que la previsió indica que el vent fort i la pluja intensa continuaran durant el dimecres. Unes hores abans que Buch ha comparegut Sergio Delgado, el subdirector de Protecció Civil, qui ha parlat d'e "moment crític" per la "simultaneïtat de vent i fort onatge amb pluges i increment de cabals".

Una de les conseqüències més visibles del temporal és l'afectació a les escoles, amb més de 120.000 alumnes de primària i secundària que s'han quedat sense classe. Totes les escoles del Maresme estan tancades, el que afecta 72.000 menors, mentre que a les comarques de Girona el temporal ha deixat sense escola 35.000 estudiants. També hi ha centres tancats a la Roca del Vallès, el Montseny, Sant Adrià de Besòs, l'Hospitalet i Badalona i el transport escolar s'ha vist afectat en comarques com el Moianès, el Berguedà o la Terra Alta. 

Pel que fa a la mobilitat, l’AP-7 ha estat tallada diverses hores entre Figueres i la Jonquera, com a conseqüència d'un accident que ha implicat tres camions. Durant tot el dia s'han tallant diverses vies per afectacions diverses i a les 20h n'hi havia una trentena amb afectacions, com ara inundacions, caiguda d'obstacles (com arbres) o neu. A més a més, és obligatori l’ús de cadenes a diverses vies. També hi ha problemes en diverses línies de trens, on la circulació s'ha tallat per culpa d'inundacions o les fortes ràfegues de vent.  A quarts de 18h, sis línies estaveninterrompudes. La circulació està tallada a la R1 i R1G entre Arenys i Maçanet. A les mateixes línies només circula un tren per hora i sentit entre Arenys i Barcelona. El servei també està suspès entre l'Hospitalet de Llobregat i Molins de Rei a la R1 i R4, entre Roda de Mar i Sant Vicenç de Calders a la R3 i entre Reus i Ascó a la R15. En aquests casos per caigudes d'arbres. El temporal també ha obligat a limitar la velocitat a les línies d'alta velocitat AVE, que acumulen retards d'entre 15 i 30 minuts

El creixement dels rius també és important, sobretot en els casos de l’Onyar i el Daró, ambdós a Girona, amb risc de desbordament. En aquest sentit, Protecció Civil ha recomanat als habitants del Baix Empordà i el Gironès no sortir de dels nuclis urbans pel risc d’inundacions.  L'Onyar ha arribat a portar un cabal de 500 m3/s, mentre que el límit de desbordament és de 600. Fa 50 anys que el riu no es desborda a la ciutat de Girona. Aquest risc ha provocat que l'Ajuntamet de Girona hagi activat la fase d'emergència, que sobretot és als carrers del Carme i del Barri Vell. A les 19h, Protecció Civil ha advertit del risc de desbordament a les comarques gironines i a les Terres de l'Ebre. 

La llevantada ha provocat danys en bona part del litoral, amb l'entrada de l'aigua del mar en zones de baixes de municipis com Salou, Cambrils, Tossa de Mar, Premià de Mar i també en comarques com el Garraf i el Baix Penedès, a més de danys molt importants a les Terres de l'Ebre. Especialment important és l'impacte a Illes Balears, amb Menorca incomunicada per mar i desallotjaments a Porto Colom, per l'impacte de les onades contra els habitatges de Cala Marçal.

A Barcelona, hi ha algunes línies d'autobusos sense circulació, afectades per la caiguda d'arbres, i s'han tancat els accessos a les platges i els espigons. A la capital s'han registrat onades de més de cinc metres. A més a més, la tinent d'alcaldia de Drets Socials, Laura Pérez, ha informat que l'Ajuntament obrirà un equipament d'emergència aquest dimarts per a persones sense llar amb 130 places pel temporal. Al Port Olímpic s'hi han registrat ràfegues de 118 km/h, un rècord des que el port va inaugurar-se el 1991. 

El passeig Martí Pujol de Badalona s'ha inundat i a la ciutat el fort onatge ha provocat el trencament d'algunes fustes del pont del Petroli, segons ha difòs l'exregidor José Téllez. 

També hi ha nevades importants en diversos punts del país, amb un gruix de 30 cm de neu a Horta de Sant Joan (Terra Alta). A Horta els veïns estan sense llum, cosa que també a Arnes, el poble del costat. En total, són prop de 8.000 els veïns de la zona sense electricitat. A més a més, l'abundància de neu i el risc d'allaus també ha provocat que aquest dimarts tanqui l'estació d'esquí de la Molina i s'uneixi a Vallter 2000 i Vall de Núria, que ja van fer-ho ahir. La mesura es mantindrà dimecres. Durant el matí, a la província de Girona, 220.000 persones s’han quedat sense llum durant unes hores per una avaria a la xarxa d’alta tensió de Red Eléctrica. El temporal havia tombat una torra de la MAT a Sant Hilari de Sacalm. Posteriorment el problema s'ha resolt i el servei s'ha anat restablint. 

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès de moment 38 persones per ferides de diversa consideració, fonamentalment per lesions provocades pel fort vent, 34 de les quals han estat traslladades a hospitals i n’hi ha una que està greu a Bellvitge. Va patir fortes contusions a Cornellà de Llobregat. En canvi, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha confirmat que la desaparició d’una persona a la desembocadura del riu Besòs va ser una “falsa alarma”, després que diversos equips policials i dels Bombers portessin a terme una recerca arran de rebre un avís. Finalment, el Departament d’Interior ha prohibit les activitats a l’aire lliure al medi natural a les comarques de Barcelona, Girona i Catalunya Central. A nivell institucional, el Parlament ha decidit ajornar l'arrencada del ple fins a les 9h de demà, quan havia de començar avui a les 15h. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?