Público
Público

29-S: els mossos carreguen contra manifestants independentistes mentre Jusapol commemora l’1-O

La tensió entre els manifestants independentistes i els Mossos d’Esquadra ha estat constant en una jornada que ha deixat sis detinguts i diversos ferits per les càrregues policials que han tingut lloc al llarg del matí. Així, la policia catalana ha intentat evitar el xoc amb la manifestació de Jusapol que volia enaltir les actuacions policials del passat 1 d’octubre.

Mossos d'Esquadra després de l'acció d'Arran.

La plaça Sant Jaume s’ha llevat aquest dissabte amb la promesa d’un dia mogut. Des de les 7h del matí les estelades -i els seus portadors- l’anaven omplint, decidits a quedar-s’hi. Alguns, fins i tot, hi han fet nit. L’objectiu: evitar que la manifestació convocada per Jusapol (Justicia Salarial Policial), que pretenia commemorar i homenatjar les accions de la policia espanyola i la Guàrdia Civil el passat 1 d’octubre, arribés a la plaça. Així, efectivament, el dia prometia ser agitat, però probablement pocs esperaven el que passaria les següents hores.

Amb certa incertesa sobre si les dues manifestacions es trobarien però amb un fort cordó policial dels Mossos a Via Laietana, Adriana Roca, portaveu d’Arran, s’ha mostrat indignada amb aquest cos per "estar de la banda dels feixistes" i ha demanat la dimissió del conseller d’Interior Miquel Buch. Vidal Aragonès, de la CUP, ha agraït la resposta popular "davant d’una manifestació feixista, racista i antiindependentista que és un insult al poble". Ambdues formacions han lamentat així que s’hagi permès la manifestació de Jusapol. Era abans de les 11:30h i, mentre els manifestants abandonaven l’ambient festiu de plaça Sant Jaume per baixar a Via Laietana, ja es parlava de les primeres càrregues policials.

Una traca, un bon ensurt per als qui no s’ho esperaven, i els colors han volat pels aires. L'organització juvenil Arran ha fet una crida pel "Holi Festival" que ha deixat als agents del cordó policial tenyits de tots els colors. Una segona traca, més petards i la tensió palpable. Als crits de "1 d’octubre, ni oblit ni perdó" i "no passaran" se’ls sumaven els de "vergonya" -dirigits als agents del cordó- i el primer cant dels Segadors ha portat una empenta endavant que ha acabat en advertència policial: es preveien més càrregues. I així ha estat.

Mentrestant, uns 1.800 manifestants de Jusapol -segons la Guàrdia Urbana- es reunien entre Via Laietana i plaça Catalunya, on hi havia un escenari en el que s’havia de culminar l’acte amb parlaments que recordarien el dia 1 d’octubre.
Davant l’impossibilitat de pujar Via Laietana però amb la intenció d’aturar l’acte dels policies que celebraven les actuacions del dia del referèndum, els CDR, la CUP i Arran han instat als manifestants a moure’s cap al carrer Ferran per enfilar la Rambla i omplir plaça Catalunya. Però la columna s’ha topat també amb els mossos a l’alçada de Canaletes. I han tornat a carregar. El voluntariat d’assistència sanitària de la manifestació, que ja s’intuïa l’actuació policial, atenia a tots aquells qui deixaven el lloc davant del cordó per haver rebut un cop de porra.

Mentrestant, la manifestació de Jusapol ha arribat a plaça Catalunya i han començat els parlaments en què se sentien constants "viva Espanya", "viva la policia nacional" o "nosotros hemos cumplido". A pocs metres, els manifestants independentistes cridaven cada vegada més sovint "Buch dimissió" i, fins i tot, "el vostre conseller és a la presó" -dirigint-se als mossos i fent referència a Quim Forn.

Poc a poc els aproximadament 6.000 assistents han anat rodejant la plaça i finalment han trencat el primer cordó policial, quedant-se just al davant de les banderes espanyoles dels policies de Jusapol. Tornava a créixer la tensió i es palpava la indignació amb un Govern que, tot i reclamar el mandat de l’1 d’octubre, havia permès l’acte de plaça Catalunya. Quan els parlaments han acabat, la manifestació policial ha marxat, escortada pels mossos d’esquadra, cap al passeig de Gràcia. De nou, s’han tornat a veure porres i ferits.

Eren les 15h quan hi ha hagut l’última càrrega policial per part dels mossos i ja no hi havia manifestants de Jusapol a la vista. Agents tenyits de groc, verd, vermell, rosa, lila... han pujat a les seves furgonetes i han marxat deixant enrere cops, blaus, ferits, sis detinguts i una nova efemèride en la història del procés.

Anàlisi de l'actuació policial

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha defensat l'actuació dels Mossos d'Esquadra en les manifestacions simultànies de ciutadania antifeixista i de l'associació policial Jusapol. Ha precisat, però,  que s'analitzarà l'actuació policial.

En una entrevista de Tv3, al programa FAQS, Torra ha dit que "els Mossos tenien un paper complicadíssim" però que s'estudiarà si hi ha alguna pràctica equivocada, sobretot en el tram final, quan hi ha hagut més càrregues policials.

Sobre la part final, també s'ha referit a l'agressió de sobiranistes a dues persones amb emblemes de la Guàrdia Civil, per recordar que el Govern condemna tota violència, i ha reiterat que el procés sobiranista es caracteritza pel pacifisme des del primer dia.

A més, ha demanat valorar el treball continu dels Mossos d'Esquadra en tots els àmbits, i s'ha negat a acceptar que el conseller Miquel Buch hagi de dimitir, com havien demanat aquest mateix dissabte la CUP, el PP català i Arran.