Público
Público

81 ANYS DEL COP D'ESTAT La matança fundacional del franquisme: 81 anys del cop d'Estat del 18 de juliol

L'obra 'Los desaparecidos de Franco' suposa un estudi del franquisme que neix del relat de les víctimes per intentar descriure la magnitud del pla d'extermini dels militars que es van alçar en armes fa avui 81 anys

Publicidad
Media: 4
Votos: 1

Octubre de1940, el cap de la policia nazi, Heinrich Himmler, visita els seus aliats franquistes.- TWITTER ARMH

El franquisme va néixer amb un "extermini suficient". Un pla d'extermini sistemàtic que va portar a cada localitat espanyola la seva matança particular. És a dir, en ocupar un llogaret, el pla de Franco no era arrasar-la, sinó practicar dues dotzenes d'afusellaments, amb la qual cosa s'aconseguia una inversió en terror i escarment que asseguraria la pau social durant dècades. Una matança sense la qual no es pot entendre el franquisme ni tampoc la Transició.

Aquest dimarts es compleixen 81 anys del cop d'Estat militar que va donar inici a la Guerra d'Espanya i l'historiador Francisco Moreno no té dubtes a assenyalar què va passar a partir d'aquest moment: "un extermini suficient o dispers". Aquesta és la tesi que defensa en l'obra Los desaparecidos de Franco (Editorial Alpuerto), on s'apunta que el pla d'extermini franquista és una cosa "intrínsecament unit" a la dictadura. No es pot entendre a Hitler sense les cambres de gas, ni a Franco sense "l'extermini suficient".

"A l'Espanya de Franco no s'afusella ningú, aquí, qui falta és que ha desaparegut"

"Si es nega el pla [d'extermini] s'està negant l'essència del feixisme europeu i del franquisme. Una cosa molt important és que, per mantenir el clima de terror no cal estar matant sempre ni vessant sang sempre. Quan es consuma una fase de terror sagnant, després l'Estat pot viure un temps de les rendes. N'hi ha prou que es mantingui l'amenaça del terror perquè romanguin seus efectes ", escriu Francisco Moreno, historiador i catedràtic d'Institut.

Moreno Gómez defensa la seva posició aportant no pocs discursos de dirigents franquistes que mostren que l'objectiu de l'alçament en armes dels militars no era només accedir al poder. Així, l'obra ens crida l'atenció sobre textos, discursos que tots semblem oblidar. La primera d'elles: la Instrucció Reservada número 1 de Mola, considerat el director del cop d'Estat, que assenyala que "l'acció ha de ser en extrem violenta" o les paraules del tinent coronel Martínez Oyaga, que a la Comandància Militar de Pamplona cridava alt i clar: "a l'Espanya de Franco no s'afusella ningú, aquí, qui falta és que ha desaparegut".

Dones rapades durant la Guerra Civil. FOTO: MEMORIA VIVA

No són les úniques declaracions d'aquest tipus que es poden trobar de l'època. Cal recordar en aquest punt declaracions com les que va realitzar en el documental A sangre y fuego. Màlaga, 1936 el general Queipo de Llano, que encara avui roman enterrat a la basílica de la Macarena: "Sí, canalla vermella de Màlaga. Esperin a que arribi allà d'aquí a deu dies. M'asseuré en un cafè del carrer Larios, bevent cervesa i per cada glop meu, morireu 10".

O les de Gonzalo Aguilera, aristòcrata, terratinent i capità de l'exèrcit espanyol en la Guerra Civil que va exercir la funció d'oficial de premsa de Franco i d'Emilio Mola: "Hem de matar, matar i matar, ¿sap vostè? Són com animals, ¿sap? i no cal esperar que es lliurin del virus del bolxevisme. Al cap i a la fi, rates i polls són els portadors de la pesta. Ara espero que comprengui vostè què és el que entenem per regeneració d'Espanya... el nostre programa consisteix... a exterminar un terç de la població masculina d'Espanya. Amb això es netejaria el país i ens desfaríem del proletariat. A més també és convenient des del punt de vista econòmic. No tornarà a haver desocupació a Espanya, ¿se' n'adona?".

Tres fases de terror

La primera fase va ser la repressió "de xoc", la gran neteja, a partir del 17 de juliol de 1936

Francisco Moreno sosté que l'extermini franquista es pot analitzar en tres fases. La primera fase va ser la repressió "de xoc", la gran neteja, a partir del 17 de juliol de 1936, que s'estén al llarg dels tres anys de guerra. En aquesta primera fase gairebé tot està basat en l'eliminació física i el començament del gran espoli econòmic sobre els béns dels oponents polítics. "És una primera fase de 'neteja' radical de la base social de la República i de les seves elits, d'eliminació massiva, en totes les províncies d'Espanya, a prop o lluny dels fronts de guerra, haguessin hagut o no víctimes causades pels republicans ", escriu.

La segona fase succeeix després de 1939, amb el final de la guerra. Francisco Moreno assenyala que suposa la implantació del que ell anomena la "multi-repressió" dels vençuts: "És el pla coordinat de diferents accions amb l'objectiu de la destrucció de les bases essencials de la vida de grups de ciutadans, amb el propòsit d'aniquilar als mateixos ".

Aquesta multi-repressió inclou empresonaments, assenyalaments públics, passeigs, espoli de béns i, per descomptat, l'estigmatització de l'enemic, privar-lo de la seva dignitat humana i reduir-lo a simple desferra o despulla. El director de la presó Model de Barcelona va dir al 1941: "Parlo a la població reclusa: Heu de saber que un pres és la deumilionèsima part d'una merda".

Franco també va utilitzar el poder eliminador de la fam

Finalment, la tercera fase es pot donar per començada el 1942 i està centrada en l'eliminació de l'oposició interna, la de la immediata postguerra, la de la serra i la del pla. En aquesta fase destaca especialment, assenyala l'autor, el "trienni del terror, 1947-1949". "En aquest trienni es van cometre execucions sumàries a mansalva, va ser el període daurat de la 'llei de fugues' a tot el franquisme.

L'oblit com a colofó

L'extermini va arribar mitjançant els afusellaments, judicials o extrajudicials, però també amb la fam. Una de les majors maldats repressives es donava en els camps de concentració (alemanys i espanyols) i a les presons (alemanyes i franquistes), que era "l'extermini passiu" de moltíssims reclusos mitjançant la fam i les condicions infrahumanes, "que quan al cas espanyol va ser un autèntic programa de l'estat franquista: que la fam faci el que no van fer les metralladores ".

Com a colofó, assenyala Moreno Gómez, el projecte franquista incloïa un projecte d'invisibilització (fosses anònimes) i un projecte d'insignificació, és a dir, vides sense valor, dignes de menyspreu. "Això és el que ha fet sempre el franquisme i també les dretes actualment", sentencia Francisco Moreno.