Público
Público

ACCIÓ PER INCENTIVAR EL VOT Ciutats catalanes es desperten amb cartells de Franco convidant a no votar l'1-O

L'acció forma part d'una campanya del grup independentista República des de Baix que vol incentivar la participació al referèndum i coincideix amb el 81 aniversari del cop d'estat franquista

Un dels cartells, al barri del Poblenou de Barcelona.

agències

Barcelona, L'Hospitalet, Badalona, Vilassar de Mar, Premià de Mar, Cerdanyola del Vallès i Girona han aparegut avui amb cartells amb la imatge de Francisco Franco i el lema "No votis l'1 d'octubre. No a la república" que formen part d'una campanya del grup independentista República des de Baix. Coincidint avui amb el 81 aniversari del cop d'estat protagonitzat per Franco contra la República, aquest grup independentista ha posat en marxa una campanya que utilitza la imatge del dictador.

El grup independentista ha reivindicat l'acció a través de les xarxes socials i l'exdiputat de la CUP Antonio Baños ha declarat a l'emissora RAC1 que es tracta "d'un intent de sacsejar consciències. Gent com Franco no volia una república. Ell va dir no a això i ens va portar a 40 anys de dictadura ".

A Barcelona s'han pogut veure cartells en pals publicitaris de tota la ciutat, als voltants d'estacions de ferrocarril i a les parets del Centre Cultural del Born, entre altres punts. Però amb el pas de les hores, els cartells han anat desapareixent.

Reaccions contràries

En un comunicat, la República des de Baix ha explicat que la seva acció té com a objectiu explicar "amb perspectiva històrica" ​​que és "un Estat hereu del franquisme el que no deixa que els catalans puguin expressar-se en un referèndum" i així "incentivar la participació" a la cita prevista per a l'1 d'octubre.

"Tot un exemple de 'debat democràtic': qui no comparteixi la meva opinió és un feixista i un traïdor. Quina república tenen alguns a la ment? ".

Des del Parlament, el portaveu del grup parlamentari de Catalunya Sí Que És Pot, Joan Coscubiela, ha denunciat l'actitud "inquisitorial" de sectors de l'independentisme que han aprofitat els cartells per acusar des de les xarxes socials als "comuns" de no donar suport als plans independentistes del Govern. Coscubiela ha deplorat el "maniqueisme" en què incorren aquests sectors i ha afirmat: "Molt em temo que els autors d'aquests cartells no han viscut ni patit el franquisme. Si no, no serien tan frívols amb la imatge de Franco".

El president del grup parlamentari de Catalunya Sí Que És Pot, Lluís Rabell, ha penjat a Twitter una imatge dels cartells i ha escrit: "Tot un exemple de 'debat democràtic': qui no comparteixi la meva opinió és un feixista i un traïdor. Quina república tenen alguns a la ment? ".

També des del Parlament, el diputat del PSC Ferran Pedret ha opinat que "no són formes de defensar una determinada proposta de país, perquè associar als que no volem el referèndum amb el franquisme o amb una idea absolutament antidemocràtica, està fora de lloc" . En canvi, el nou president del grup de Junts pel Sí, Lluís Corominas, ha evitat fer valoracions: "Que cadascú faci les campanyes que cregui oportunes, nosaltres no estem aquí per fer de censors".

El portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha denunciat que la campanya realitza "compareixences absolutament desafortunades" que el partit taronja "no comparteix".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?