Público
Público

ACORD PROGRAMÀTIC PSOE i Unides Podem es comprometen a tractar el "conflicte polític català a través del diàleg"  

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias presenten l'acord programàtic amb el qual pretenen aconseguir la formació d'un "govern progressista" de coalició entre les forces que lideren, amb promeses de derogació de la reforma laboral i de la llei mordassa. 

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias presenten l'acord programàtic per formar govern. EFE / Juanjo Martín

PÚBLIC

"Abordarem el conflicte polític català, impulsant la via política a través del diàleg, la negociació i l'acord entre les parts que permeti superar la situació actual". PSOE i Unides Podem expressen d'aquesta manera la seva disposició a tractar el conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol, en l'acord programàtic signat per Pedro Sánchez i Pablo Iglesias donat a conèixer aquest dilluns.

Es pronuncien d'aquesta manera en un apartat dedicat a l'"actualització de l'Estat autonòmic", en el qual afirmen que el Govern de coalició que pretenen formar "apostarà per una Espanya forta i cohesionada, estructurada a partir de la Constitució i dels Estatuts d'Autonomia". Admeten que el sistema autonòmic actual pateix de "disfuncions, desequilibris i carències que dificulten la correcta provisió de serveis a la ciutadania i provoquen tensions entre el Govern central i els Governs autonòmics" i defensen "l'apoderament d'organismes ja existents, com la Conferència anual de Presidents i les sectorials, però no descarten el recurs a "procediments i òrgans bilaterals".

PSOE i UP es comprometen a donar "compliment als dictàmens del Tribunal Constitucional" i, al mateix temps, "traspassar a la Generalitat aquelles competències pendents ja reconegudes a l'Estatut de Catalunya en matèries com la gestió de les beques universitàries, la formació sinitària especialitzada, el salvament marítim o l'execució de la legislació laboral".  

"Regenerar la vida política"

Iglesias ha assegurat que el govern de coalició amb el PSOE serà l'executiu del "sí que es pot" pel que fa referència a polítiques socials, mediambientals i feministes, a més de "la millor vacuna contra l'extrema dreta" a tota Europa i Sánchez ha remarcat la voluntat de regenerar la vida política i governar "sense deixar ningú enrere".

Reforma fiscal, salari mínim, pensions, derogació de la llei mordassa...

Entre les mesures acordades es troba una reforma fiscal que culminarà amb la pujada d'impostos als rics, una "derogació parcial dels aspectes més lesius de la reforma laboral" –la mesura estrella– i una significativa pujada del salari mínim el 60% –uns 1.200 euros–. A més, entre les propostes s'inclou la derogació de l'anomenada llei mordassa –l'actual llei de Seguretat Ciutadana, aprovada pel Govern de Mariano Rajoy–.

El nou Govern incrementarà l'IRPF en dos punts "per als contribuents que tinguin rendes superiors a 130.000 euros i quatre punts per a la part que excedeixi de 300.000 euros". També es pujarà l'impost de Societats fins a un tipus mínim del 15%, mínim que se situarà en el 18% per als bancs i les empreses d'hidrocarburs.

Quant a la reforma laboral, el text del pacte assegura que es recuperaran "els drets laborals arrabassats per la reforma laboral de 2012". Es derogarà amb caràcter urgent l'acomiadament quan el treballador estigui de baixa per malaltia i s'eliminaran les limitacions a l'àmbit temporal dels convenis col·lectius, al mateix temps que també s'eliminarà la prioritat dels convenis d'empresa sobre els sectorials.

El text pactat entre el PSOE i Podemos també fa un esment a les pensions: s'eliminarà el factor de sostenibilitat (la fórmula que vincula les pensions a l'esperança de vida) i l'índex de revaloració (que condiciona les pujades de pensions a la marxa de l'economia) previstos en la llei de 2013.

Text sencer de l'acord programàtic