Público
Público

Tota l'agenda de mobilitzacions del 21-D

Consulta les convocatòries dels CDR, l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i la resta d'organitzacions que preparen una jornada de mobilitzacions per respondre a la celebració del consell de ministres, convocat pel president espanyol, Pedro Sánchez, a Barcelona.

Manifestants a les portes del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya / XAVI HERRERO

L'independentisme té marcat en vermell aquest pròxim 21 de desembre, el dia que el consell de ministres espanyol preveu reunir-se a Barcelona. El que en un principi es va presentar com un gest descentralitzador, a Catalunya s'ha rebut com tota una provocació: una demostració de força estatal a tocar del judici per l'1 d'octubre. Si el 2017 l'organització del referèndum i les demandes per implementar els resultats van estar a l'epicentre de les mobilitzacions, enguany tot apunta que el carrer s'encendrà al ritme dels tribunals. I aquest 21-D en serà el pròleg principal.

Un any després de les eleccions catalanes, el moviment independentista es prepara per a una de les jornades més rellevants del que portem de curs pel que fa a volum de convocatòries. Tant és així que les últimes informacions apunten que es desplegarà un dispositiu policial de 1.000 Mossos d'Esquadra i 500 Policies Nacionals que s'encarregaran de garantir la seguretat de la institució espanyola, que se celebra a la casa de la Llotja de Mar, molt a prop del centre de Barcelona, de l'artèria viària de la Ronda Litoral i amb accés als laberíntics carrerons del barri del Born. Tot plegat, amb les provocacions d'aplicar un nou 155 planant per sobre de les institucions catalanes.

El vespre del 20 de desembre els moviments socials ja donaran el primer toc d'atenció amb una concentració al Sofia Hotel de la capital catalana, on se celebra una entrega de premis de Foment del Treball.

L'endemà i des de primera hora i fins al final de la jornada, l'Assemblea Nacional Catalana, els CDR i Òmnium Cultural preparen una l'agenda d'aquest 21-D conjuntament amb sindicats i partits polítics. Quin és el menú activista d'aquest divendres?

Un matí carregat que vol col·lapsar la ciutat

Els CDR comencen el dia fent una crida a convocar-se davant la Llotja de Mar "a primera hora del matí", sense especificar hora ni el format de la mobilització. Durant les últimes setmanes, els comitès han protagonitzat les últimes accions de l'independentisme amb talls a les vies catalanes o aixecaments de barreres als peatges. Tot ha estat articulat amb els mateixos lemes en forma de hashtag, com ara "#TombemElRegim" o "#21Desbordemlos", que també es mantenen per aquest divendres.

Durant la setmana, diversos CDR del país han convocat assemblees obertes per informar sobre el tarannà de les accions del pròxim 21-D i sumar gent. De ben segur que els comitès preparen algunes accions sorpresa que ara per ara no es poden conèixer. El que difícilment podran repetir és el format de tall de carreteres, com el que es va produir a l'Ampolla la setmana anterior, ja que l'ANC començarà el dia fent una crida a sumar-se a la marxa lenta de vehicles a l'entrada de Barcelona que podria col·lapsar l'entrada de la ciutat:

A més, l'assemblea també anima als manifestants a afegir dins la ruta militant la Ciutat de la Justícia per fer suport a l'activista Roger Español, qui va perdre un ull a causa de l'impacte de pilota de goma durant l'1-O i que ara està imputat per haver llençat una tanca metàl·lica contra uns agents. Español compareixerà el mateix divendres a les 9.00 h del matí.

Al matí, també se sabrà quin ha estat l'èxit de convocatòria estudiantil. El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i Universitats per la República fan una crida a buidar les aules en senyal de protesta i participar de les concentracions convocades:

Concentracions durant el consell de ministres

Ja entrat el matí, totes les entitats independentistes convoquen a prop del punt central d'aquesta jornada, la casa de la Llotja de Mar, on Pedro Sánchez i els seus ministres es reuniran. Òmnium Cultural anima a concentrar-s'hi a l'Estació de França per celebrar un "Consell Popular" a les 11.00 h.

Tant el president d'Òmnium com l'expresident de l'ANC a presó, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, han fet una crida al pacifisme i l'acció no-violenta. Evitar aldarulls i alimentar la retòrica de l'espanyolisme de dretes, que advoca per una nova intervenció de les institucions, pot ser un dels motius pels quals aquestes entitats no han convocat just davant el lloc on el govern espanyol celebrarà la reunió. Queda per veure si serà possible evitar moments de confrontació, sobretot amb els precedents del setge del Parlament el passat 1-O o les accions a les carreteres dels CDR.

Qui també ha convocat per aquest 21-D és el sindicat Intersindical-CSC, que ja va participar de les vagues del 3-O i del 8-N després del referèndum. Fa una setmana, la Intersindical-CSC va registrar la convocatòria formal d'una aturada de dues hores als centres de treball, de 12.30 h a 14.30 h. La reivindicació d'un salari mínim interprofessional català de 1.200 € està al centre, però aquesta organització sindical independentista defensa el lligam entre les reivindicacions nacionals i les laborals.

Manifestació unitària

La tarda estarà marcada per la manifestació de les 18.00 h convocada pels CDR als Jardinets de Gràcia i secundada per la resta d'organitzacions, "pels drets socials, polítics, l'autodeterminació i contra la repressió". El lloc de convocatòria queda lluny de la Llotja de Mar, però és un punt de trobada tradicional de les manifestacions més massives, juntament amb el Passeig de Gràcia i la Plaça Catalunya.

A banda de les entitats, els partits polítics independentistes també criden a les mobilitzacions però amb tons diferents. Mentre la CUP fa pocs dies presentava una campanya pròpia que recollia l'esperit de la "desobediència civil" dels CDR i se suma a les mobilitzacions del 21D, ERC i JxCat fan una crida activa a participar-hi amb prudència i molt èmfasi al caràcter "pacífic" de les mobilitzacions. Organitzacions juvenils com Arran -vinculada a l'Esquerra Independentista- o Jovent Republicà -les antigues JERC, les joventuts d'ERC-, també se sumen a les mobilitzacions de manera activa. 

A aquesta hora ja sabrem algunes de les incògnites que s'obren pocs dies abans de la jornada de lluita: Quina serà la resposta policial, després de la polèmica amb els Mossos d'Esquadra? S'ha trencat el caràcter pacífic de l'independentisme als carrers?  Es reunirà el president català, Quim Torra, amb Sánchez? Desencadenarà aquest 21-D l'aplicació d'un nou 155?

¿Te ha resultado interesante esta noticia?