Público
Público

AIRBNB BARCELONA Airbnb retira els 1.000 pisos il·legals que li va exigir l'ajuntament de Barcelona

L'Ajuntament ha obert 6.200 expedients i dictat 2.300 ordres de cessament en un any

Turisme a Barcelona./EUROPA PRESS

europa press

Airbnb ja ha retirat del seu web els 1.036 pisos turístics il·legals i amb ordre de cessament que l'ajuntament de Barcelona li va exigir eliminar de la plataforma en el termini d'un mes, que acabava a finals d'agost, ha anunciat la tinenta d'alcalde d'Ecologia , Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz.

La retirada d'aquests pisos il·legals "confirma el punt d'inflexió i la bona voluntat de continuar treballant amb l'ajuntament en aquesta direcció" per part d'Airbnb, ha dit Sanz en declaracions als mitjans, i ha recordat que aquests pisos ja tenien dictada una ordre de cessament i que continuen amb els expedients sancionadors.

Prop del 15% dels pisos turístics il·legals són oferts i gestionats per inquilins i no pas pel propietari de l'habitatge

Ha avançat que preveuen que la col·laboració amb Airbnb sigui "molt més fluida" a partir de setembre i segueixi retirant els pisos que indiqui l'Ajuntament, mentre desenvolupa un programari que impedeixi oferir un pis turístic si no s'introdueix el número de registre al web, alguna cosa en el que també treballen amb altres grans plataformes.

"És el que garanteix que l'oferta de pisos turístics il·legals decreixi i que aquests pisos estiguin al servei dels veïns i no del lucre vinculat a una activitat turística que no compleix la legalitat", ha assenyalat Sanz, que ha recordat que prop del 15 % dels pisos turístics il·legals són oferts i gestionats per inquilins i no pel propietari del pis.

Pisos turístics rellogats

L'Ajuntament ha detectat persones que es dediquen professionalment a llogar habitatges exclusivament per a oferir-les com pisos turístics, i que diversos d'ells tenen diversos pisos, des d'un parell a desenes, sent persones de diversos perfils -tant locals com estrangeres- conscients de l'activitat que estan realitzant.

El districte amb més pisos turístics il·legals és el de Ciutat Vella -especialment al Gòtic i la Barceloneta, seguit per l'Eixample -sobretot a la Dreta de l'Eixample-, i el tercer és el de Sant Martí, principalment en el seu front marítim -on es lloguen pisos de luxe-, per davant de barris com Gràcia i Sants.

Pla de xoc

Des que va posar en marxa el pla de xoc contra pisos turístics il·legals fa un any, l'Ajuntament ha obert 6.197 expedients disciplinaris de pisos irregulars, dels quals 3.473 han estat expedients sancionadors i, a més, ha dictat 2.332 ordres de cessament -744 l'han acatat- i 145 precintes.

Mitjançant la col·laboració d'entitats i ciutadans -fa un any va habilitar un canal específic per alertar de pisos il·legals-, l'Ajuntament ha rebut més de 3.000 queixes i reclamacions mitjançant el web, i altres 4.500 amb el telèfon gratuït, ha detallat la tinenta d'alcalde .

Queden més de 5.000 il·legals

A Barcelona hi ha entre 5.000 i 6.000 pisos turístics il·legals

Sanz ha recordat que a Barcelona hi ha entre 5.000 i 6.000 pisos turístics il·legals -menys que els entre 7.000 i 8.000 que hi havia el 2015, segons ella-, i ha recordat que el govern d'Ada Colau va impulsar aquest pla de xoc "totalment necessari"; va crear la figura dels visualitzadors per accelerar la detecció d'il·legals, amb 40 efectius, i va incrementar el nombre d'inspectors fins a altres 40.

Ha reiterat que els pisos turístics il·legals perjudiquen la convivència als barris i fan competència al dret a l'habitatge, pel que han impulsat aquestes mesures per la "necessitat d'aconseguir pisos disponibles que ho siguin per als veïns i no només per l'oferta turística".

Sanz ha assegurat que són conscients que queda molta feina per fer, però ha defensat que, amb el treball d'aquest últim any, el govern municipal estan "donant la volta al que estava passant fins ara a Barcelona, ​​enviant un missatge de tolerància zero cap a l'activitat turística il·legal ".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?