Público
Público

NOVA PLATAFORMA Albano Dante Fachin encapçala Som Alternativa, escissió de Podem Catalunya  

L'ex-secretari general de l'organització de Podemos a Catalunya defensa la necessitat de seguir intentant "fins a l'últim moment" la construcció de propostes que "des de la pluralitat, puguin enfrontar-se al bloqueig de l'Estat"

Presentació de Som Alternativa, nova formació política liderada per Albano Dante Fachin

EFE

El fins no fa gaire secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, ha constituït la plataforma "Som Alternativa", amb la qual propugna un model "insubmís i constituent" per trencar amb el "règim del 78", al costat d'alguns centenars dels seus antics companys de l'organització de Podemos a Catalunya.

Set dies després de la seva dimissió al capdavant de Podem Catalunya, Fachin ha presentat avui el manifest fundacional de "Som Alternativa" en un acte celebrat a Barcelona, en el qual ha estat acompanyat per algunes de les persones que han decidit també abandonar el partit que lidera Pablo Iglesias, com la diputada de CSQEP al Parlament Àngels Martínez Castells i la diputada d'En Comú Podem al Congrés Marta Sibina.

Després de presentar el manifest de la seva nova plataforma, sota el lema "Una alternativa insubmisa i constituent", Fachin ha sostingut que actualment a Catalunya "la divisió entre independentistes i no independentistes és assumir el relat del bloc del 155".

"Molts dels que hem estat a Podem vam tenir clar que és necessari trencar, des d'abaix, amb el règim del 78. És Podemos qui ja no ho té clar i parla dels 'consensos del 78'", ha apuntat Fachin.

Fachin va dimitir com a secretari general de Podem dilluns passat, abans que la majoria de les bases de la formació a Catalunya secundés, en contra del seu criteri, en una consulta imposada per la direcció de Podemos a Madrid, l'opció de concórrer a les eleccions del 21-D en coalició amb  Catalunya en Comú, el partit que dirigeixen Ada Colau i Xavier Domenech

Segons ha informat Som Alternativa en un comunicat, l'acte de lectura del manifest fundacional d'aquesta plataforma ha ha reunit unes 200 persones, entre elles alguns membres de la direcció de Podem que van abandonar el partit al costat de Fachin, com Laura Haba, Paulino Gracia, Mireia Palau, Manuel Consola, Pablo Daglio i Vicent Pruñonosa.

Fachin ha defensat la necessitat de seguir intentant "fins a l'últim moment" construir propostes que "des de la pluralitat puguin enfrontar-se al bloqueig de l'Estat".

"És imprescindible assumir que qualsevol horitzó de canvi real passa indefectiblement per assumir posicions de ruptura", ha indicat, després de remarcar que assumir aquest compromís no suposa cap canvi de postura en relació al que va defensar com a secretari general de la formació de Podem  Catalunya.

Segons Fachin, durant la jornada de l'1-O, amb motiu del referèndum suspès pel Tribunal Constitucional, "es va demostrar que és imprescindible que la gent, empoderada i autoorganizada, planti cara a la violència policial, la imposició i l'immobilisme".

"L'anomenada nova política ha envellit a un ritme vertiginós. Ara és l'hora d'una altra política, una alternativa que és necessari fer", s'afirma al document.

Paral·lelament, l'assemblea general de Procés Constituent, la formació liderada per la monja exclaustrada Teresa Forcades, ha acordat concórrer a les eleccions del 21D incorporant-se a una candidatura de l' "esquerra rupturista", en la qual plantegen anar conjuntament amb Albano Dante i amb la CUP a través d'una "plataforma conjunta i indivisible"