Público
Público

ELECCIONS 21-D Albano Dante Fachín rebutja la consulta convocada per Podemos a Podem Catalunya

El secretari general de l'organització catalana de Podemos s'ha pronunciat a favor de mantenir converses per explorar la possible formació "d'un front democràtic per enterrar el 155 a les urnes" el 21 de desembre, mentre que  l'equip de Pablo Iglesias reclama una coalició amb Catalunya en Comú, allunyada de les forces independentistes.

El secretari general de Podem, Albano Dante Fachín, en roda de premsa / EFE Javier Etxezarreta

MARIÀ DE DELÀS

Els inscrits a Podem Catalunya es troben davant la disjuntiva de fer costat a les directrius de Pablo Iglesias o de desautoritzar la seva pròpia direcció, escollida d'acord amb les normes de tot el partit.
 
El seu secretari general, Albano Dante Fachín, ha rebutjat frontalment la possibilitat de participar en la consulta convocada per Podemos entre els inscrits a l'organització, sobre la decisió de la direcció estatal d'aquest partit de presentar-se a les properes eleccions autonòmiques.

La pregunta que es fa als inscrits de Podem és la següent:

"Dones el teu suport per a que Podem es presenti a les eleccions del 21 de desembre a Catalunya, en coalició amb Catalunya en Comú i les forces polítiques germanes que no donen suport a la declaració d'independència ni a l'aplicació de l'article 155, amb la paraula Podem en el nom de la coalició i en la papereta? ".

Les bases de Podem Catalunya tindran de temps per votar entre dimecres 1 de novembre i dimarts dia 7, segons ha informat la Secretaria d'Organització estatal del partit.

Albano Dante Fachín considera que aquesta consulta fa impossible qualsevol opció diferent a la de la coalició amb Catalunya en Comú, ja que el dia 7 finalitza el termini de presentació de candidatures. 

Pràctiques democràtiques

El líder de Podem critica a més el fet que es convida a votar els inscrits sense que aquests sàpiguen de quina manera es farà aquesta coalició, si hi haurà primàries o no o les mateixes propostes de Catalunya en Comú.

La convocatòria d'aquesta consulta obeeix a la decisió de la direcció de Podemos 
de prendre el control de Podem Catalunya i, desautoritzar el seu secretari general Dante Fachín, de qui Pablo Iglesias va dir que s'havia "situat políticament fora de Podem", amb les seves preses de posició després de la declaració d'independència de Catalunya.

La intervenció de la direcció central de Podemos sobre la seva organització catalana s'allunya "de les pràctiques democràtiques que sempre hem defensat", ha explicat Dante Fachín, que ha establert un paral·lelisme entre la decisió sobre aquesta consulta entre els inscrits a Podem i la de Mariano Rajoy amb l'article 155 i la seva convocatòria a eleccions autonòmiques.

Les discrepàncies entre la direcció de Podem Catalunya i l'organització estatal venen de lluny. Es van posar de manifest quan l'organització que lidera Albano Dante Fachín es va negar a acceptar les condicions que els Comuns i altres forces d'esquerra van aprovar per constituir Catalunya en Comú.

La integració no es va produir en contra del criteri de Pablo Iglesias i el seu equip.

Catalunya en Comú i Podem Catalunya van decidir participar en la crida a les urnes del passat 1 d'octubre realitzada per la Generalitat, i encara que totes dues organitzacions van dir que es tractava d'una "mobilització" i no d'un "referèndum d'autodeterminació" la implicació d'una i altra van ser diferents.

La intervenció de l'aparell estatal de Podemos sobre l'organització catalana apareix com conseqüència de la presa de posició de Dante Fachín en favor de mantenir converses per explorar la possible formació "d'un front democràtic per enterrar el 155 a les urnes", a les eleccions del 21 de desembre, tal com ho ha dit aquest dimarts.

"Un front democràtic per enterrar el 155 a les urnes"

Un front que, segons ha comentat a Públic, hauria d'estar conformat per totes les organitzacions sobiranistes, llevat del PDeCAT.

"Parlarem amb tothom i esperem que Catalunya en Comú vulgui parlar amb nosaltres", ha dit. "Acceptar que ens vetin les converses amb els independentistes està en contra del diàleg amb la societat". "Es pot treballar des de la pluralitat?", s'ha preguntat. "La intervenció sobre Podem Catalunya dinamita aquesta possibilitat", ha afirmat.

"Catalunya en Comú haurà de decidir si el seu interlocutor es troba a Madrid o a Catalunya", ha afegit Albano Dante Fachín, que ha explicat que la seva continuïtat al capdavant de Podem depèn de la confiança que dipositin en ell els òrgans del partit.

La secretaria d'Organització estatal de Podemos ha justificat la necessitat de la consulta basant-se en "la incertesa" generada després "d'un seguit de comunicats i declaracions públiques" que suggerien la voluntat d'alguns dirigents d'establir aliances amb els independentistes. Per aquest motiu, diuen, el Consell Ciutadà de Podemos ha decidit "donar la paraula" a l'Assemblea Ciutadana, conformada per tots els inscrits de Podem Catalunya.